top of page
Lysice.gif

Lysice (**)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië
District (okres) : Blansko
Coördinaten locatie : 49°37 N 15°25 O
GPS parking : Zámecká 1
Website locatie :
Lysice

weerbericht.png
pdf.png

Het kleine stadje Lysice ligt in een schilderachtig landschap aan de rand van de Boheems-Moravische Hooglanden. Het werd voor het eerst genoemd in 1308 met zijn eerste houders, de heren van Kunštát, die hier een middeleeuws fort bouwden, later herbouwd tot een renaissancekasteel.

 

Culturele en sociale evenementen in het dorp, die in 1652 werden gepromoveerd tot een klein stadje, hebben een lange traditie.

In Lysice wonen ongeveer 2.000 personen.

Bewijs van het menselijk leven rond Lysice dateert uit het verleden. Op de rand van Lysice werd een stenen instrument van een prehistorische man uit het late stenen tijdperk gevonden. Het is een grote geboorde dorsing van 30 cm lang, 8 cm breed en 3,5 cm hoog.

In het kadaster van het dorp werden zeer waardevolle vondsten ontdekt uit de periode van de mensen van Urnfields, de bronstijd, die ongeveer tot het einde van het tweede millennium voor Christus vallen. De ontdekking van graven, vaten, bronzen ornamenten en andere overblijfselen geven aan dat Lysice een Sorbisch type begraafplaats is. Zeer rijke ontdekkingen werden gedaan tijdens de bezetting ter gelegenheid van de aanleg van een snelweg naar Duitsland. Veel vondsten worden opgeslagen in musea, onder andere in het Moravische museum in Brno.

 

De eerste schriftelijke vermelding van het nabijgelegen kasteel Rychvald dateert uit 1371. Vandaag is het slechts een bescheiden ruïne gebleven, omdat het na zijn verovering in het begin van de 15e eeuw geleidelijk ontmanteld werd als bouwmateriaal door de inwoners van de omliggende dorpen.

 

 

Bezienswaardigheden

Kasteel van Lysice

Het barokke gebouw op het terrein van een waterfort uit de Renaissance, gereconstrueerd aan het begin van de 19e eeuw, valt op door zijn prachtige en rijkelijk ingerichte interieurs. Deze vertegenwoordigen de omgeving en de stijl van de prominente Moravische graaf van Dubský uit Třebomyslice.

 

Rijke collecties, voornamelijk gemaakt in de 19e eeuw, omvatten voornamelijk meubels, glas, porselein, schilderijen, een zeldzame verzameling wapens, twee bibliotheken, items geïmporteerd uit het oosten en een opmerkelijke verzameling historische schietdoelen.

 

Van juni tot september is de unieke kasteeltuin met een promenade-colonnade en het interieur van de sala terrena ook toegankelijk voor het publiek. Onderdeel van de rondleiding door de tuin is ook een bezoek aan de oranjerie en kasteel tuinen uit de tweede helft van de 19e eeuw.

 

>>> Adres : Zámecká 1 <<<

>>> Website : Kasteel Lysice <<<

 

Kerk van St. Petrus en Paulus

 

De eerste vermelding van de kerk van St Petrus en Paulus is van 1390. Architectonisch wordt de hoge ouderdom bewezen door de overblijfselen van de romaans-gotische stijl.

 

De kerk heeft in de loop der eeuwen een aantal reconstructies ondergaan. De grootste vond plaats gedurende 4 jaar sinds 1782 in de stijl van Walnut.

 

Het hoofdaltaar komt uit het klooster in Předklášteří bij Tišnov, waar het stond als een grafaltaar van de stichter van het klooster van koningin Constance. De kerk herbergt insignes van lysische gilden uit 1789.

 

>>> Adres : Zákostelí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page