top of page
Mělnik.png

Mělnik (***)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Mělnik
Coördinaten locatie : 50°21 N 14°28 O
GPS parking : Náměstí Miru
Website locatie :
Mělnik

weerbericht.png
pdf.png

Mělník is een stad in de Tsjechische regio Midden-Bohemen. Mělník ligt op 30 km. ten noorden van Praag. De stad ligt op de rechteroever van de Elbe, tegenover de monding van de Moldau. De binnenstad van Mělník ligt op een heuvel, die aan de kant van de Elbe voor wijnbouw wordt gebruikt.

Mělník telt ongeveer 20.000 inwoners.

Deze oude koninklijke bruidsschatstad, als centrum van de landbouwregio, werd vooral beroemd vanwege de wijnbouw en het jaarlijkse vintagefestival.

Een indrukwekkend en ver zichtbaar herkenningspunt van de stad is het kasteel en de toren van de kerk van Petrus en Paulus.

 

Bezoekers van Mělník worden aangetrokken door het uitzicht vanaf het uitkijkpunt van het kasteel, vanwaar samenvloeiing van de rivieren Elbe en Moldau, de gedenkwaardige berg Říp en de Boheemse Centrale Bergen te bewonderen zijn.

 

Naast historische monumenten biedt de stad een breed scala aan culturele en sportieve activiteiten.

Bezienswaardigheden

Praagse poort

 

De poort vertegenwoordigt het best bewaarde deel van het middeleeuwse fort van de stad. Door de eeuwen heen heeft het zijn functie veranderd en heeft het meer dan 50 jaar als kunstgalerij gediend.

De gotische toren van de Praagse poort is het oudste bewaarde deel van de middeleeuwse stadsvestingwerken. Het huidige uiterlijk van het lichaam van de toren dateert uit 1536. Smalle spleetvensters en mazen met een sleutelvorm getuigen van deze turbulente tijden. De toren diende ook als een gevangenis, later werd hier een waterreservoir gebouwd, van waaruit het water uit de Pšovka-rivier naar de stadfonteinen werd verdeeld.

 

In de jaren zestig bouwde academische schilder Vladimír Veselý hier een originele kunstgalerij. De Praagse poort serveert nog steeds beeldende kunst. Bezoekers van de galerij en het café in de toren kunnen het werk van hedendaagse jonge kunstenaars en gerenommeerde kunstenaars bewonderen, evenals een uniek uitzicht op de stad vanuit de ramen van de bovenste, vijfde verdieping van de toren.

 

>>> Adres : 5. května Ulice <<<

 

Kasteel van Mělník

 

Het kasteel van Melnik, op de plek van een oudere Slavische nederzetting, werd oorspronkelijk gebouwd in Romaanse stijl. Dit feit wordt nog steeds bevestigd door het zuidwestelijke deel van het gebouw. Het kasteel diende voor de vrouwen van Tsjechische heersers als een tijdelijk verblijfplaats en later weduwnaarshuis. Tijdens het bewind van de laatste Přemyslid-dynastie werd het kasteel herbouwd en uitgebreid in de vroeg-gotische stijl. De binnenplaats van het kasteel wordt betreden door een laat-gotische poort, een hoge doorgang met een kruisgewelf. De rest van het oudere gotische metselwerk is bewaard gebleven aan de rechterkant van de poort, waarschijnlijk de ingang van de voormalige meldtoren. Latere renaissancistische en barokke wijzigingen zijn meer opvallend.

Bezoekers kunnen het kasteelinterieur en de wijnkelders bezoeken, de wijnmakerij van het kasteel gaat verder in traditie.

 

>>> Adres : Svatováclavská 19/16 <<<

 

Ondergrondse en middeleeuwse put van Melnice

 

Een ondergronds systeem, geleidelijk gebouwd in de 13e en 14e eeuw in zandsteen en op de Mělníkheuvel, bevindt zich onder het hele historische centrum van de stad. De ondergrond werd ook gebruikt als gewone kelders, voedsel- en goederenopslag. In het geval van brand of oorlogsgevaar dienden deze gebieden als een schuilplaats voor de bevolking. De burgers verborgen er ook hun kostbaarheden.

 

In onzekere tijden hadden de stadsbewoners een paar dagen een noodopvang kunnen bouwen, inclusief voedselvoorraden, en indien nodig bood de ondergrondse een ontsnappingsroute die voorbij de stadsmuren leidde. Een groot voordeel was ook de directe toegang tot een bron van drinkwater, een unieke middeleeuwse bron onder het plein. Het is lang de enige waterbron in de stad geweest en de afmetingen, vooral een recordbreedte van 4,54 meter, fascineren nog steeds.

 

>>> Adres : Legionářů 51 <<<

 

Mělnik wijnstad

 

Wijnstokken bloeien al sinds de oudheid op de zonnige heuvels rond de stad, dus het begin van de teelt is gekoppeld aan het begin van het christendom. De legende vertelt dat het eerste vat wijn door de Moravische prins Svatopluk naar Bohemen werd gestuurd. Het was bedoeld voor de Tsjechische prins Bořivoj ter gelegenheid van de doop van Ludmilina en Bořivoj's zoon Spytihněv. Ludmila zou wijnstokken uit Moravië hebben meegenomen en het niet ver van haar geboorteplaats, het heuvelfort van Pšov, het huidige Mělník, hebben geplant. Ludmilin's kleinzoon van St. Václav werd de patroon van wijnmakers.

Het bewind van Karel IV bracht de Tsjechische wijnmakerij aanzienlijk op. Hij had de nobele wijnstokrassen uit Frankrijk meegenomen en ook overvloedige wijngaarden. Hij steunde de ontwikkeling van de wijnbouw door de invoer van buitenlandse wijn te beperken en ook door een verordening uit te vaardigen die schade aan wijngaarden ernstig bestraft.

 

De ontwikkeling van de wijnbouw werd ondersteund door andere vorsten en zo werden in de 16e eeuw de grootste wijngaardgebieden in Bohemen en Moravië bereikt. De daaropvolgende historische gebeurtenissen waren echter niet langer gunstig voor het wijnhuis en wisselden dus periodes van welvaart en achteruitgang af.

pdf.png
pdf.png
bottom of page