top of page
Merklín.png

Merklín (*)

Regio (kraj) : Plzeň

District (okres) : Plzeň-jih
Coördinaten locatie : 49°34 N 13°12 O
GPS parking : U Zámku
Website locatie : 
Merklín

weerbericht.png
pdf.png

Ten zuidwesten van Přeštice, op een hoogte van 385-420 meter, ligt het dorp Merklín. Het dorp ligt tussen de heuvelruggen, die het scheiden van het Přeštice-gebied aan de oostkant en het Holýšov-gebied aan de westkant. Het dorp wordt gedeeld door de rivier Merklínka, die uit de Merklín-vijver stroomt.

 

De eerste schriftelijke vermelding van de stad stamt uit 1356. In de geschiedenis van het dorp wordt de winning van zink en zilver vermeld, evenals het bestaan van een glasblazerij “Na Vytůni”.

Aan het begin van de 20e eeuw waren er in de buurt van Merklín ook verschillende kolenlagen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Merklín

 

Het voormalige kasteelcomplex Merklín, dat tegenwoordig bestaat uit een kasteelgebouw, een grote kasteelboerderij, een park, kasteelkelders en een enorme stenen graanschuur, is een van de karakteristieke voorbeelden van landelijke feodale nederzettingen. Het vier verdiepingen tellende gebouw van het kasteel met twee verdiepingen en een omsloten binnenplaats is gelegen in een park, waarvan het grootste deel ten westen en noorden van het kasteelgebouw ligt.

 

De binnenplaats van het kasteel is aan drie zijden omgeven door arcades, met secundaire muren op de eerste verdieping. De doorgang met de entree aan de voorzijde van het gebouw is, net als veel andere ruimtes, op de begane grond.

 

Aangenomen kan worden dat het kasteel uiterlijk in de 17e eeuw zijn huidige uiterlijk heeft gekregen, toen het waarschijnlijk werd herbouwd vanuit een voormalig middeleeuws fort. Aan het einde van de 18e eeuw was het uitgerust met een hoge toren die werd afgebroken, misschien in de jaren 1824-1825, toen het waarschijnlijk werd hersteld in verband met de grote brand van Merklín.

 

Een ander dominant gebouw van het kasteelcomplex is een stenen graanschuur, gelegen boven het kasteel in het bovenste deel van het park. Het is gebouwd in de tweede helft van de 17e eeuw. Ook opmerkelijk is de stenen terrasmuur van het park, die de helling van het terrein tussen het kasteel en het park in evenwicht houdt.

 

>>> Adres : U Zámku <<<

 

Kostel sv. Mikuláše

 

De kerk van St. Nicholas is gebouwd in de 14e eeuw. Aan het einde van de 17e eeuw, toen ze werd uitgebreid, werd ze radicaal herbouwd. Tijdens de verwoestende brand van de stad in februari 1817 werd de kerk zwaar beschadigd. Een jaar later werd ze echter gerepareerd.

 

Het rechthoekige gewelfde schip van de kerk met een veelhoekig uiteinde is uitgerust met een toren in de zuidwestelijke hoek van het gebouw, waarvan de gevel is verdeeld door een bosbouworde. De kapel aan de pastorie is geglazuurd met een elliptisch gewelf. Het gebied van de kerk wordt aangevuld door een barokke pastorie gebouwd in 1712 en standbeelden van St. Florian en St. Notburgy die dateren uit 1765.

 

Adres : U Zámku <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page