top of page
Mikulov.png

Mikulov (***)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië
District (okres) : Břeclav
Coördinaten locatie : 48°48 N 16°38 O
GPS parking : Náměstí
Website locatie :
Mikulov

weerbericht.png
pdf.png

Mikulov is een stad in de regio Zuid-Moravië, en maakt deel uit van het district Břeclav. Mikulov telt ongeveer 7.500 inwoners.

De stad Mikulov biedt door haar rijke geschiedenis tal van architecturale monumenten en voor natuurliefhebbers zijn er de vele unieke plaatsen in de regio. Daarnaast heeft Mikulov een grote lokale wijntraditie.

Het gebied rond Mikulov wordt doorsneden door een netwerk van meer dan 1200 km lange fietsroutes, in de buurt van de reservoirs van Novomlýnské zijn lagunes om te zwemmen, te vissen of aan watersport te doen. Zelfs liefhebbers van natuur, wandelen of bezienswaardigheden vinden er hun gading. Zorgvuldig gemarkeerde wandelpaden leiden naar de meest aantrekkelijke natuurlijke of historische monumenten van de regio.

 

Mikulov bevindt zich ook in het centrum van de wijnproduktie. Daardoor zijn er ook tal van wijnroutes met haltes in lokale en familiale wijnkelders of wijnproeverijen in wijnbars en wijnwinkels. In verband met de viering van wijn in de regio Mikulov is het traditionele Pálava Wijnfestival al populair geworden.

 

Bezienswaardigheden

Historické náměstí

Het natuurlijke centrum van de stad in zijn huidige vorm werd gecreëerd in de laatste decennia van de 16e eeuw, door het oorspronkelijke plein dicht bij de ingang van het kasteel te verplaatsen. In de eerste helft van de 17e eeuw werden hier een aantal Renaissance-huizen gebouwd, waarvan vele bewaard zijn gebleven.

Een belangrijk gebouw, is het huis U Rytířů met sgraffito-versiering. Het plein is versierd met een fontein met een standbeeld van Pomona met een hoorn des overvloeds uit het begin van de 18e eeuw en een monumentaal barok beeldhouwwerk van de Heilige Drievuldigheid van 1723-1724. De historische middeleeuwse kern van de stad werd uitgeroepen tot een stedelijk beschermd gebied.

 

>>> Adres : Náměstí <<<

 

Kasteel van Mikulov

 

Het kasteel van Mikulov staat op een plaats waar vroeger een Slavische nederzetting was en werd op het einde van de 13e eeuw met de originele stenen van de nederzetting gebouwd. Het huidige kasteel is het resultaat van een reconstructie in 1719-1730 onder de vorsten van Dietrichstein.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende een complete ramp voor het kasteel, toen Duitse troepen zich terugtrokken uit de stad en het in brand staken.

 

Tijdens de oorlog was de antropologische collectie van het Moravské zemské muzeum verplaatst naar het kasteel van Mikulov voor bewaringsdoeleinden. Veel van de belangrijkste ontdekkingen van Předmostí u Přerova, Dolní Věstonice en de grotten van Mladeč werden vernietigd door het vuur.

 

Na een uitgebreide reconstructie in de jaren 1950 werd het kasteel de zetel van het Regionaal Museum in Mikulov, met kunst en historische collecties, waaronder artefacten met betrekking tot de geschiedenis van de lokale wijnproductie. Het Renaissance wijnvat, daterend uit 1643 en een van de grootste - 1.014 hectoliter - wijnvaten in Midden-Europa, worden er tentoongesteld.

>>> Adres : Zámek 1 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page