top of page
Milevsko.png

Milevsko (*)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen

District (okres) : Písek
Coördinaten locatie : 49°27 N 14°22 O
GPS parking : nám. E. Beneše
Website locatie : 
Milevsko

weerbericht.png
pdf.png

Milevsko ligt in het glooiende landschap van het midden Povltaví in het noorden van Zuid-Bohemen. De stad telt ongeveer 9.300 inwoners.

 

Meer dan duizend jaar geschiedenis van nederzettingen suggereert een diepe culturele en spirituele traditie, prachtige historische monumenten, een prachtig omringend landschap en vele andere attracties.

De directe omgeving van de stad werd in de vroege steentijd bewoond. Aan het einde van de 12e eeuw was Milevsko een belangrijk kruispunt van handelsroutes. De eerste schriftelijke vermelding uit 1184 spreekt van de zetel van de rijke edelman George van Milevsko, die hier in 1187 een premonstratenzer klooster stichtte.

 

De ontwikkeling van de stad wordt al lang in verband gebracht met het leven van het klooster. Het werd voor het eerst schriftelijk vastgelegd in 1327. Als handels- en ambachtscentrum verwierf het zijn eerste stadsrechten in de 15e eeuw.

 

Oorlogen en daaropvolgende pestepidemieën in de 17e en 18e eeuw verwoestten bijna de stad en haar omgeving. Zo werd het gebied een van de armste van het land, wat aan het begin van de 20e eeuw nog gold. Hier ontstonden traditionele ambachten, vooral aardewerk. Milevské-markten waren bekend, vandaag zijn ze hersteld. Tot op de dag van vandaag is de traditie van Milev-maskerades bewaard gebleven.

Bezienswaardigheden

 

Klášter premonstrátů

 

Het premonstratenzer klooster is het oudste klooster in het Tsjechische zuiden. Het bestaat uit een driebeukige basiliek. De drie vleugels van het klooster en de basiliek omringen een vierkante paradijselijke binnenplaats. De kloostergebouwen zijn waarschijnlijk in het eerste kwart van de 13e eeuw voltooid, hun romaanse kern is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.

 

Een regionaal museum is gevestigd in het westelijk barok herbouwd klooster. Naast de hoek van de kerk staat de "abdijkapel" uit de tweede helft van de 13e eeuw. Er zijn nog andere architectonische monumenten in het kloostercomplex.

>>> Adres : U Bažantnice 556 <<<

 

Kerk van St. Jiljí

 

De kerk van St. Jiljí is al in 1184 gedocumenteerd. De enorme klokkentoren en de noordmuur met een trap in de dikte van het metselwerk zijn bewaard gebleven van de oorspronkelijke Romaanse kerk.

 

De kerk werd in de 14e eeuw herbouwd in gotische stijl. De sacristie en het koor zijn gewelfd met een uniek ribgewelf (het zogenaamde Milev-type), schilderijen op het gewelf dateren uit de 16e eeuw.

>>> Adres : Na Vinicích <<<

Synagoge

Het gebouw werd voltooid in 1919. Het is een unieke combinatie van rijk en kubisme. Tegenwoordig is het een gebedshuis van de Tsjechoslowaakse kerk.

 

De Joodse begraafplaats met grafstenen uit de 18e en 19e eeuw ligt ongeveer 1 km buiten de stad.

 

>>> Adres : Sokolovská 300 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page