top of page
Mirošov_(okres_Rokycany).gif

Mirošov (*)

Regio (kraj) : Plzeň

District (okres) : Rokycany
Coördinaten locatie : 49°42 N 13°40 O
GPS parking : Náměstí Míru
Website locatie : 
Mirošov

weerbericht.png
pdf.png

Mirošov is een stad in de regio Plzeň, en maakt deel uit van het district Rokycany. Mirošov telt ongeveer 2.500 inwoners.

Het tijdstip van de oprichting van Mirošov is onbekend. Dit gebeurde waarschijnlijk in de 12e eeuw, maar misschien pas in het volgende. Oorspronkelijk heette Mirošov waarschijnlijk "Mirošu's rechtbank" en het was waarschijnlijk een kleine rechtbank van een heerser Miroš of Mireš, nu onbekend.

 

Rond 1750 werd Mirošov een belangrijk ijzerfabriekcentrum, van waaruit mijnen en smelterijen werden beheerd door twee hoogovens in Hrádek, een hoogoven in Padrti en zeven omliggende molens. Het dorp kreeg langzaamaan de kenmerken van een kleine stad. Er was een gilde van smeden, steenhouwers, wagenmakers, timmerlieden, metselaars, timmerlieden, schoenmakers, kleermakers, molenaars, bakkers en slagers.

 

Na 1989 kreeg Hana Ludikarová, de dochter van Dr. Feierabend, het kasteel terug en het werd het zorgvuldig gereconstrueerd. Mirošov wordt stilaan een stad met een overwegende woonfunctie, maar met een goede infrastructuur en naast ijzer- en landbouwproductie ook met een aanzienlijk recreatief potentieel.

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Mirošov

 

Het kasteel in het centrum van de stad Mirošov is een typisch herenhuis in laat-barokke stijl. Het is een zogeheten maison de plaissance, een soort kleiner kasteel dat voornamelijk is ontworpen voor het zomerverblijf van de eigenaar en zijn gezin.

 

Toen in 1834 werd ontdekt dat Mirošov zich op een belangrijke zwarte steenkoolafzetting bevond, begon het kasteel over te gaan in de handen van iemand die geïnteresseerd was in mijnbouw. Tijdens de mijnperiode kreeg het kasteel een nieuwe, romantische inrichting op de tweede verdieping. Na deze economisch succesvolle periode stopte de mijnbouw en (in 1904) werden alle grote mijnen gesloten. Het kasteel ging dus naar zijn volgende eigenaar, de rijke koopman Max Maendel. Hij was een geweldige manager en de kasteelhoeve met al zijn toebehoren (brouwerij, steenbakkerij, steengroeven, velden en bossen) bloeide weer op.

 

Na de verwoesting door het socialistische regime werd het kasteel gerenoveerd, maar slechts tot een fractie van zijn oorspronkelijke schoonheid.

 

Het kasteel is tot op heden niet opgesteld voor bezoekers.

 

>>> Adres : Náměstí Míru <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page