top of page
Miroslav.gif

Miroslav (*)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Znojmo
Coördinaten locatie : 48°56 N 16°18 O
GPS parking : nám. Svobody
Website locatie : 
Miroslav

weerbericht.png
pdf.png

Miroslav is een klein Zuid-Moravisch stadje met ongeveer 3.000 inwoners, gelegen op ongeveer 45 km ten zuidwesten van Brno. De plaats werd voor het eerst vermeld in 1222. Onofficiële documenten zeggen dat de wijnmakers van Miroslav erin slaagden wijngaarden rond Znojmo aan te leggen, ongeveer drie eeuwen eerder.

 

Tegenwoordig bereikt de lokale wijnmakerij de top van Moravië, of het nu gaat om wijnstokrassen, teeltmethoden of wijnkwaliteit. De bekendste wijngaarden zijn de Weinperks, liggend aan de voet van de Markova-heuvel met een kruis bovenaan (301 m boven zeeniveau), van waaruit de met sneeuw bedekte toppen van de Oostenrijkse Alpen duidelijk zichtbaar zijn bij  goed zicht.

 

De wijnen van de rassen Veltlínské zelené, Muller Thurgau, Neuburgské en Svatovavřinecké worden geprezen op wijntentoonstellingen buiten de grenzen van Tsjechië.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis

 

Het dominante kenmerk van nám. Svobody in de vorm van een smalle trechter is het stadhuis uit 1914. Het werd in minder dan een half jaar tijd op de plaats van het oorspronkelijke stadhuis gebouwd door het binnenlandse bedrijf Dočkal.

 

>>> Adres : nám. Svobody 1 <<<

 

Katolický kostel

 

De kerk van Petrus en Paulus, het belangrijkste barokke monument van de stad, dateert uit 1729. Er wordt gezegd dat dit het derde kerkgebouw op dezelfde plaats is bij de oorspronkelijke begraafplaats die de kerk omringde. Dit blijkt uit een monument uit 1772 met een schedel.

De bestaande begraafplaats is vlakbij en dateert uit de eerste helft van de 19e eeuw.

 

>>> Adres : Kostelní <<<

 

Kasteel van Miroslav

 

Een van de onmisbare bezienswaardigheden van de stad is het Miroslav kasteel dat overal zichtbaar is. De eerste vermelding van het waterfort dateert uit 1387. De wederopbouw van de Renaissance van het gotische kasteel op een rots vond plaats aan het begin van de 16e eeuw tijdens het bewind van de Valeckýs van Mírov.

 

Momenteel is het enorme kasteelgebouw ongebruikt. Alleen achter de deur met een figuurlijk versierd portaal is een klein stadsmuseum. Incidentele bezoekers worden vooral aangetrokken door het keldergewelf in de voormalige rechtszaal.

 

>>> Adres : Brněnská 79/2 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page