top of page
Mladá-Boleslav.png

Mladá Boleslav (***)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Mladá Boleslav
Coördinaten locatie : 50°24 N 14°54 O
GPS parking : Staroměstské náměstí
Website locatie :
Mladá Boleslav

weerbericht.png
pdf.png

De naam Mladá Boleslav werd gegeven door de oprichter, Prins Boleslav II. De Jonge. Onvoorspelbare taalspelletjes hebben de oorspronkelijke naam "De stad van Boleslav de Jonge" Mlada Boleslav gemaakt en vandaag wordt de naam van de prins verbogen in het Tsjechisch volgens het vrouwelijke geslacht.

 

In 1318 hield de stad op prinselijk eigendom te zijn. Dit jaar werd het gekocht door de familie Michalovic, die hun hoofdkantoor had in een nabijgelegen kasteel genaamd Michalovice Putna. In Mladá Boleslav begonnen ze met een belangrijke bouwverandering: na 1334 werd de stad verplaatst van Podolec, een vallei aan de samenvloeiing van de Jizera en Klenice, naar een verhoogde landtong in de buurt van het kasteel. De rots, op dezelfde hoogte als het kasteel, zorgde voor absoluut ongestoorde stedelijke ontwikkeling.

 

Mladá Boleslav beleefde een werkelijk glorieus tijdperk in de 16e eeuw, toen het een van de belangrijkste centra van broederlijke eenheid in het hele land werd. De priesters waren hier gehuisvest, waaronder de bekende Jan Augusta, die hier ook werd begraven, of Mikuláš Klaudian, de auteur van de eerste gedrukte kaart van Bohemen uit 1518. In 1600 was Mladá Boleslav, volgens een charter van keizer Rudolf II., vermeld onder de koninklijke steden.

 

Tijdens de Dertigjarige Oorlog werd de stad herhaaldelijk veroverd door de Zweden. De geschiedenis van de volgende twee eeuwen laat zien dat Boleslav in die tijd een typisch provinciestadje was met vrijwel geen grote evenementen.

 

Nieuwe dynamiek bracht het einde van de 18e eeuw en vooral de 19e eeuw, toen de eerste fabrieken werden opgericht in de stad en haar omgeving. De geschiedenis van de beroemdste autofabriek in Mladá Boleslav begon in 1895, toen de Turnov-monteur Laurin en de boekhandelaar Klement uit Mladá Boleslav, beiden enthousiaste fietsers, een workshop voor de productie van fietsen openden. In 1899 durfde het paar de eerste motorfiets te bouwen. Van daaruit is het slechts één stap naar de traditie van de autoproductie, die in 2005 een eeuw bereikte. Tegenwoordig heeft een autofabriek in een stad met 43.000 inwoners de helft van dat aantal in dienst. Natuurlijk zijn niet alle medewerkers van het bedrijf Boleslav-mensen. Het merk Škoda, dat in 1925 de oorspronkelijke benaming van de producten van het bedrijf Laurin en Klement verving, maakt sinds 1991 deel uit van de supranationale Volkswagen-groep.

 

Meer dan duizend jaar geschiedenis heeft het gezicht van de stad versierd met een aantal unieke monumenten die zeker de moeite waard zijn om te ontdekken.

 

Bezienswaardigheden

Kasteel (Museum van Mladá Boleslav)

Oorspronkelijk werd een houten fort uit de 10e eeuw herbouwd in het tweede kwart van de 14e eeuw onder de heren van Michalovice in een stenen gotisch kasteel en in de 15e eeuw in een laatgotisch kasteel.

In het midden van de 16e eeuw werd het opnieuw opgebouwd in een renaissancekasteel onder Krajířů van Lace.

Na de Dertigjarige Oorlog werd het verlaten van 1752 tot 1783, tijdens het bewind van Joseph II. Het interieur van het kasteel bevat nu exposities die zijn samengesteld uit de meest waardevolle tentoonstellingen van historische en etnografische collecties.

 

>>> Adres : Staroměstské náměstí 1 <<<

Škoda Auto Museum

Het museum werd ingehuldigd in september 1995 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan ​​van Laurin en Klement. Voor dit doel werden de historische gebouwen van de "oude fabriek", gelegen aan de rand van de moderne fabriek van vandaag, gereconstrueerd.

In 1997 werd het museum genomineerd voor het gebouw van het jaar als onderdeel van de FOR ARCH 97 Building Fair. Het museum is uitgerust met rolstoeltoegang. Vandaag is het een van de meest bezochte attracties in Mladá Boleslav.

 

>>> Adres : Václava Klementa 294<<<

Joodse begraafplaats

De joodse begraafplaats is ontstaan ​​in het kasteel onder het kasteel, op de heuvel boven de rivier Klenice, waarschijnlijk in de 16e eeuw. Men geloofde al lang dat de oudste grafsteen dateert uit 1604. Tijdens de laatste veeleisende restauratie werden echter grafstenen van nog oudere oorsprong ontdekt, maar deze zijn nog niet nauwkeurig gedateerd. Onder de Joodse begraafplaatsen van Midden-Bohemen heeft de begraafplaats in Mladá Boleslav weinig concurrentie : alleen Joodse begraafplaatsen in Kolín en Brandýs nad Labem zijn vergelijkbare waarden. De belangrijkste persoon die hier zijn laatste rustplaats vond, is Jakub Baševi, de man die de Dertigjarige Oorlog heeft meegemaakt. Hij werd beroemd als financier van de Habsburgse keizers en generaal Albrecht van Wallenstein en vanuit deze positie als een rijke bankier fungeerde hij als een invloedrijke grijze eminentie van de toenmalige Tsjechische geschiedenis. Hij stierf in mei 1634, hetzelfde jaar als zijn militaire beschermer.

Het gebied van de joodse begraafplaats in Mladá Boleslav is in een unieke complexe staat bewaard gebleven. Veel kunstmatig gevormde grafstenen worden aangevuld met verschillende kleinere begraafplaatsgebouwen. Op het onderste gedeelte van het kerkhof, bij de ingang, is een grafhuis bewaard gebleven. In het bovenste gedeelte is er een ceremoniële hal uit 1889 en een mortuarium gebouwd in 1937 in de nabijheid. De architectuur draagt ​​elementen van functionalisme. Het geval van Mladá Boleslav, toen deze moderne stijl in de Eerste Republiek de Joodse begraafplaats binnendrong, is buitengewoon ongebruikelijk. In de gebouwen van de ceremoniële hal en het lijkenhuis vinden geïnteresseerde partijen een succesvolle permanente tentoonstelling over Joodse tradities en regionale geschiedenis.

>>> Adres : Pražská ulice <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page