top of page
Mladá_Vožice_znak.png

Mladá Vožice (*)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen

District (okres) : Tábor
Coördinaten locatie : 49°31 N 14°48 O
GPS parking : Žižkovo náměstí
Website locatie : 
Mladá Vožice

weerbericht.png
pdf.png

Mladá Vožice is een Tsjechische stad in de regio Zuid-Bohemen, maakt deel uit van het district Tábor en telt ongeveer 2.800 inwoners.

 

Volgens overgeleverde bronnen zijn de eerste vermeldingen van de plaats waar Mladá Vožice, zich nu bevindt, gedateerdtussen 711-796. In die tijd begonnen de eerste bewoners zich hier te vestigen.

In 1678, precies op 7 juli, verkocht Kryštof Karel Přehořovský het landgoed Vožice aan kanunnik Franz Ferdinand, graaf van Küenburg. Leden van deze familie waren de laatste heren van Mladá Vožice tot 1945.

 

Bezienswaardigheden

 

Zámek Mladá Vožice

Het Kasteel van Vožice werd gebouwd tussen 1570 en 1603. Op dat moment was het landgoed in het bezit van Michal Španovský van Lisov. In 1603 werd het gekocht door Jan Bernhart Fünkfirchen. Vanwege een opstand tegen de keizer werd het kasteel geconfisqueerd en vervolgens werd de eigenaar korte tijd generaal Marradas, die het in 1629 verkocht aan Veronika Přehořovská van Dlouhá Ves. In 1678 werd het eigendom van Franz Ferdinand Küenburg. Het kasteel was eigendom van zijn familie tot 1945, toen het werd genationaliseerd.

 

Het was een driezijdig gebouw gebouwd van steen, met een dak van pannen. Er waren veel kamers, keukens en stallen in het kasteel. Er waren ook kelders en koelkasten. De vierde zijde werd gebruikt als brouwerij en mouterij. Tijdens de Küenburgs werd het kasteel herbouwd in zijn huidige barokke uiterlijk. Boven de ingang van de voormalige kapel bevond zich het wapen van de aartsbisschop en onder de toren boven de westvleugel bevindt zich een zonnewijzer waarop het jaartal 1735 zich bevindt.

 

In de Zevenjarige Oorlog (1756 – 1763) was in het kasteel een militair hospitaal gevestigd.

 

>>> Adres : Centrum <<<

 

Kasteel Šelmberk

Vandaag, wanneer de ruïnes van het kasteel van Šelmberk bezocht worden, dat zich in de buurt van Mladá Vožice in de buurt van het dorp Běleč bevindt, herinnert niets eraan hoe belangrijk het kasteel in de regio ooit was. Het enige wat ervan overblijft is een stenen ronde toren van ongeveer 26 m hoog, die uit het bos oprijst, omdat het hele gebied rond het kasteel in de loop van de tijd volledig bebost was. Het kasteel staat in een reservaat en in de buurt ervan is er een jachtopzienersloge, die de bossen al jaren beheert.

 

Het oorspronkelijke kasteel was omgeven door een gracht, waarvan bij de toren nog sporen zichtbaar zijn. Het werd ook beschermd door de omgeving waarin het zich bevond en door de muren, waarvan alleen de pilaren die dateren uit de 16e eeuw overblijven.

 

Het had hogere en lagere afdelingen. In de 16e eeuw werd hier een nieuw herenhuis gebouwd. Het laagste deel had muren belegerd door een balk en aan het einde was er een ingang van waaruit het tweede deel werd betreden. Alleen de paal is vanaf de deur bewaard gebleven.

 

Het tweede deel had twee verdiepingen met grote ramen. Boven het derde deel, op de rotsen, is al van een afstand een ronde toren zichtbaar, waarvan de muren drieënhalve meter breed zijn. Oorspronkelijk werd het betreden via een poort, die bewaard is gebleven van de galerij van het naburige gebouw tot aan de brug.

In het pand, dat zonder ramen was, was waarschijnlijk een gevangenis.  

 

>>> Adres : Běleč 3 - Běleč <<<

 

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page