top of page
Mníšek pod Brdy.png

Mníšek pod Brdy (**)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Praha-západ
Coördinaten locatie : 49°52 N 14°16 O
GPS parking : náměstí F. X. Svobody 1
Website locatie :
Mníšek pod Brdy

weerbericht.png
pdf.png

Mníšek pod Brdy ligt in Midden-Bohemen, ten zuiden van Praag . De stad ligt onder de oostelijke beboste hellingen van de toppen van het Hřebeny-gebied. Het centrum van de stad is van historisch belang en wordt wettelijk beschermd als stedelijk monumentengebied.

 

Mníšek pod Brdy en zijn omgeving waren vroeger plaatsen waar goud werd geslagen. Vroeger lag het aan een belangrijke handelsroute die bekend staat als de Gouden Route. Het ging van Praag naar Passau.

 

Het plein in Mníšek pod Brdy is aan de ene kant bezaaid met barokke huizen en voormalige landgoederen met grote ingangen, de tweede staat open voor ruimte en toont vooral de kerk van St. Wenceslas. De sneeuwwitte kerk met een vijftig meter hoge pseudo-romaanse toren is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

 

In Mníšek pod Brdy wonen ongeveer 4.300 personen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel

 

Het kasteel was een middeleeuws fort, verbouwd tot jachthuis tijdens het bewind van de Přemysliden. In 1487 bouwde de familie Vratislav uit Mitrovice een kasteel op de plaats van het kasteel. Het werd geteisterd door de Dertigjarige Oorlog en de nieuwe eigenaar bouwde een uitgebreid kasteel op de ruïnes van het kasteel.

 

Hoewel het viervleugelig is, heeft het enigszins ongebruikelijk slechts drie torentjes - twee vooraan en één centraal achterin. Het gebouw van twee verdiepingen is gelegen op een plattegrond van circa 40 x 42 meter, rondom de vierkante binnentuin bevinden zich in totaal 65 kamers.

 

Toegang vanaf het plein wordt bewaakt door een paar leeuwen bij de smeedijzeren poort. Dit wordt gevolgd door een langzaam stijgend platform ("brug") versierd met vazen, daaronder (zoals op verschillende plaatsen onder het kasteel) is er een uitgehouwen ruimte in de rots. Het portaal is rijkelijk versierd met verschillende reliëfs en maskers.

 

>>> Adres : náměstí F. X. Svobody 1 <<<
>>> Website :
Zámek Mníšek pod Brdy <<<

Kerk van Maria Magdalena

 

Aan het einde van de 17e eeuw werd een gebouwencomplex, later Skalka genoemd, gebouwd op het rotsachtige voorgebergte "Rochota" boven Mníšek. De kerk, het klooster en het retraitehuis (hermitage) werden gebouwd door de zoon van de stichter van het monnikskasteel, dienaar Ignác Engel van Engelsflus, na een grote pestepidemie, die veel leed veroorzaakte en niet aan zijn familie ontsnapte.

 

Het model voor het gebouw zou een kapel worden in Aix en Provence in Zuid-Frankrijk, waar Maria Magdalena dertig jaar woonde en van haar zonden werd genezen.

 

>>> Adres : Řevnická <<<

 

Skalka-klooster

 

Het kloostergebouw bevindt zich in Brdy Hřebeny boven de stad en werd in de jaren 1692-1693 gebouwd door Kryštof Dienzenhofer. Na 1945 werd de statica van het klooster ernstig verstoord door de ijzerertsmijnbouw, het klooster werd ontruimd, kostbaarheden werden elders overgebracht (voornamelijk naar de kerk van St. Wenceslas in Mníšek).

 

Na 1989 werd begonnen met verbouwingen en reparaties en in 2001 werd het gebouw opengesteld voor publiek. Tegenwoordig worden hier tentoonstellingen en concerten gehouden.

 

Het is ook een bedevaartsoord (de barokke kerk van St. Maria Magdalena, een retraitehuis (hermitage) en de kruiswegstaties).

 

>>> Adres : Řevnická <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page