top of page
Mnichovo-Hradiště.png

Mnichovo Hradiště (***)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Mladá Boleslav
Coördinaten locatie : 50°31 N 14°58 O
GPS parking : Masarykovo nám. - V Lípách 148 (Zamek)
Website locatie :
Mnichovo Hradiště

weerbericht.png
pdf.png

De stad Mnichovo Hradiště, met meer dan 8.200 inwoners, ligt in de nabijheid van het beschermde natuurgebied Boheems Paradijs. Van de oorspronkelijke kleine agrarische stad heeft het zich ontwikkeld tot een centrum van industrie, consumenten- en lichte industrie en in het onderzoek "City for Business" georganiseerd in 2014 door de Midden-Boheemse regio, stond het op de eerste plaats.

 

Het werd toegekend dankzij het hoge aandeel van middelgrote en grote werkgevers, goedkope grond, hoge liquiditeit en de behulpzaamheid van de gemeente. Hoewel na 1989 de belangrijkste fabrieken in de stad verdwenen, werden er nieuwe bedrijven opgericht. Vandaag behoren MAHLE, BEHR en KOFOLA tot de belangrijkste werkgevers.

In de afgelopen twintig jaar is de woningbouw zowel in de buitenwijken van de stad als in de lokale gebieden gegroeid. Sociale voorzieningen zijn wijdvertakt, een rusthuis is gebouwd, een verpleeghuis is gerepareerd en een gezondheidscentrum is gerepareerd. Culturele voorzieningen worden geboden door het Gemeentelijk Theater, een gemoderniseerde bioscoop en een openbare bibliotheek met internettoegang. Het recreatiecentrum wordt gebruikt voor vergaderingen, lezingen en clubactiviteiten.

Toeristen zullen worden aangetrokken door het barokke kasteelgebouw met een unieke collectie van Delphic faience, het kasteeltheater en de Wallenstein-bibliotheek. Het kasteel herbergt ook een stadsmuseum, dat naast permanente tentoonstellingen jaarlijks verschillende seizoensgebonden tentoonstellingen organiseert. Er zijn veel interessante gebouwen in de stad. Niet voor niets werd het stadscentrum uitgeroepen tot een stedelijk beschermd gebied.

 

Bezienswaardigheden

 

Masaryk-plein

 

Een van de symbolen van de stad is het gebouw van het neo-renaissancistische stadhuis, gelegen in een gebouwenblok in het midden van het Masaryk-plein, dat in de jaren 1890 werd gebouwd.

 

Het prachtige, late art nouveau-gebouw van het huidige postkantoor, voorheen een kredietunie, versierd met sculpturen van Ladislav Šaloun, de maker van het Hus Memorial in Praag, is ook bewonderenswaardig.

 

Op het plein is ook de Mariakolom de moeite waard, die te zien is aan de westkant van het plein, namelijk op een met gras begroeide hoek. De Mariazuil dateert uit het begin van de 18e eeuw, toen een plaatselijke pastoor, later de deken van Jan Julius Ignác van Ruczka, hier tot 1705 korte tijd verbleef.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

 

Kasteel van Mnichovo Hradiště

 

Het belangrijkste monument in de stad is ongetwijfeld het staatskasteel Mnichovo Hradiště, dat in de 17e eeuw werd gebouwd door Václav Budovec, een belangrijke politicus van Bohemen. In 1623 kwam het kasteel in handen van Albrecht van Wallenstein. De familie Wallenstein zal het kasteel bezitten tot 1945, toen ze werden geconfisqueerd onder Beneš-decreten.

 

De belangrijkste gebeurtenis die het kasteel heeft meegemaakt, was de bijeenkomst van de heersers van de zogenaamde Heilige Alliantie, toen in 1833 de Oostenrijkse keizer Franz I, de Russische keizer Nicolaas I en de Pruisische kroonprins Bedřich Vilém bijeenkwamen voor diplomatieke onderhandelingen.

 

Het kasteel heeft een van de rijkste interieurs in Tsjechië, waaronder een uniek theater, gebouwd ter gelegenheid van de bijeenkomst van de Heilige Alliantie. Het kasteel omvat ook het kasteelpark, waaronder de kapel van St. Anne met het graf van de krijgsheer Albrecht van Wallenstein en een lapidaire van barokke beelden.

 

>>> Adres : V Lípách 148 <<<

>>> Website : Kasteel Mnichovo <<<

pdf.png
pdf.png
pdf.png
bottom of page