top of page
Moravská Třebová.png

Moravská Třebová (**)

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Svitavy
Coördinaten locatie : 49°45 N 16°40 O
GPS parking : nám. T. G. Masaryka
Website locatie : 
Moravská Třebová

weerbericht.png
pdf.png

Moravská Třebová ligt op de grens van Bohemen en Moravië. De stad werd in het midden van de 13e eeuw gesticht door Boreš van Rýzmburk als een typische kolonisatiestad met een regelmatige plattegrond van het plein.

Veel gebouwen en kunstwerken herinneren nog steeds aan de economische welvaart en het hoge culturele niveau van de stad tijdens het bewind van de heren van Boskovice en Ladislav Velen van Žerotín (1486–1622), toen Moravská Třebová een centrum van humanistisch onderwijs was en de bijnaam Moravisch Athene kreeg.

 

Tot 1945 maakte Moravská Třebová deel uit van het Duitstalige eiland genaamd Hřebečsko en werd het economische leven altijd gedomineerd door de textielproductie.

 

De stad telt ongeveer 10.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel

 

Oorspronkelijk was het een kasteel uit het einde van de 13e eeuw. Aan het einde van de 15e eeuw begon de reconstructie tot een renaissancistisch kasteel. In de jaren 1611-1618 werd het uitgebreid met een arcade-vleugel uit de late Renaissance. Tijdens de stadsbrand in 1840 brandde een groot deel van het kasteel af.

 

Tot op de dag van vandaag zijn de arcades uit de Renaissance, de toren, de poort uit de vroege Renaissance uit 1492 en de medaillons van Ladislav van Boskovice en Magdalena van Dubá, een van de oudste monumenten uit de renaissance in Tsjechië, bewaard gebleven.

 

Het kasteel is gerenoveerd sinds 1996. Er wachten 5 permanente tentoonstellingen op de bezoeker van het kasteel: de middeleeuwse martelkamer, het alchemistische laboratorium van meester Bonacina, de schatten van Moravská Třebová, hoe mensen op het platteland leefden en de geologische tentoonstelling Kleurrijke Planeet.

 

>>> Adres : Zámecké nám. 185 <<<

>>> Website : Kasteel M. Třebová <<<

 

Pestkolom

 

In het midden van nám. T. G. Masaryka staat een pestzuil, gebouwd in 1718-1720 om de pestepidemie te herdenken, waarbij ongeveer 900 mensen stierven, toen bijna de helft van de stadsbevolking.

De auteur van de kolom en de sculpturale decoratie is de Olomouc beeldhouwer Jan Sturm.

 

>>> Adres : nám. T. G. Masaryka <<<

 

Stadhuis

 

Het laat-gotisch gebouw van rond 1520, werd herbouwd in de stijl van de renaissance rond 1560. De tweede verdieping dateert van 1824. Het gebouw heeft kamers met kruis- en netgewelven, bouten, polychrome ribben, renaissanceconsoles, stenen portalen in de achtervleugel. arcade met sgraffito-pleister.

In het kantoor van de burgemeester, oorspronkelijk de raadszaal, is het renaissancistische fresco van Salomo's Hof uit ca. 1560 bewaard gebleven.

 

Een bezienswaardigheid is de stadhuistoren uit 1521, voltooid in 1764, die geen fundering heeft.

 

>>> Adres : n. T. G. Masaryka 32/29 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page