top of page
Moravské_Budějovice.png

Moravské Budějovice (**)

Regio (kraj) : Vysočina
District (okres) : Třebíč
Coördinaten locatie : 49°03 N 15°48 O
GPS parking : nám. Míru
Website locatie :
Moravské Budějovice

weerbericht.png
pdf.png

Moravské Budějovice, met zijn 7.500 inwoners, ligt in het schilderachtige, licht glooiende landschap van het zuidwesten van Moravië, aan de rand van de Boheems-Moravische hooglanden en de rivier Rokytná stroomt erdoorheen. De stad ligt aan een nationale weg die Wenen verbindt met Praag, de voormalige keizerlijke weg.

 

Historisch gezien is het eerste geschreven record uit 1231. Moravské Budějovice werd gepromoveerd tot een stad, waarschijnlijk tijdens het bewind van Přemysl Otakar II. In 1498 bevestigde koning Vladislav van Jagiellon de bestaande privileges van de stad en gaf het het embleem en zegel.

 

In Moravské Budějovice waren er een aantal eigenaars, waaronder de heren van Lichtenburg, de Wallenstein, de Schaumburk en de Wallis.

 

Bezienswaardigheden

Kasteel en museum

Het barok-classicistisch kasteel uit de tweede helft van de 17e eeuw werd gebouwd door graaf Rudolf Jindřich Schaumburk door de samenvoeging van het stadhuis en vier burgerhuizen.

 

Het interieur en de indeling van het kasteel zijn voornamelijk van renaissance- en barok-origine. Het Vysočina-museum in Třebíč heeft hier een tentoonstelling gebouwd met de geschiedenis van de stad en de uitgestorven stedelijke ambachten.

 

>>> Adres : nám. Míru 1 <<<

 

Chrám sv. Jiljí

 

Het dominante kenmerk van het karakteristieke panorama van de stad is de parochiekerk Jiljí, een tempel met drie schepen en een pastorie. Oorspronkelijk was het een romaanse kerk uit de eerste helft van de 13e eeuw. Het koor dateert uit de gotische periode. Het altaarstuk van St. Jiljí werd geschilderd door de Weense schilder Ignác Dullinger.

 

Tijdens de barok werden schepen en een 50 meter hoge toren gebouwd aan de noordkant van de pastorie in 1714. Twee klokken zijn bewaard gebleven, de eerste van 1532 met een gewicht van 300 kg en de tweede van 1535 met een gewicht van 1700 kg.

 

Na de reconstructie van de trap is de toren van de kerk open voor het publiek.

Oorspronkelijk stond een romaanse rotonde aan de zuidoostkant van de kerk. De cilindrische vorm dateert waarschijnlijk uit de 13e eeuw. Het onderste gedeelte diende als een ossuarium, het bovenste als een kapel met een plafondfresco van het "Laatste Oordeel" uit 1726.

 

>>> Adres : Purcnerova 68 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page