top of page
Moravský_Krumlov.png

Moravský Krumlov (*)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Znojmo
Coördinaten locatie : 49°03 N 16°19 O
GPS parking : nám. T. G. Masaryka
Website locatie : 
Moravský Krumlov

weerbericht.png
pdf.png

Moravský Krumlov is een stad in de regio Zuid-Moravië, en maakt deel uit van het district Znojmo. Moravský Krumlov telt ongeveer 6.000 inwoners.

Dankzij geschikte natuurlijke omstandigheden behoren de ligging van de stad en het landschap van de directe omgeving tot de oude nederzettingsgebieden, die al in de vroege steentijd hun eerste bewoners trokken en die sinds de late steentijd min of meer permanent bewoond zijn.

 

Het lot van de stad Moravský Krumlov hangt samen met het lot van het kasteel, later het kasteel en de eigenaren. Door de eeuwen heen waren er tijden dat de stad welvaart ervoer als de zetel van de erfelijke maarschalk van het Tsjechische koninkrijk, maar er waren ook momenten waarop het op de rand van vernietiging stond en de inwoners donkere jaren in hun stad beleefden.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel en kasteelpark

 

De meanders van de rivier de Rokytná boden goede vestigingsplaatsen, de vesting Rokiten, het provinciekasteel - de bewaker van handelsroutes en het centrum van de ambachtelijke productie en handel - werden hier gebouwd. Na 1146, toen dit kasteel werd verwoest en in brand werd gestoken, werd er een nieuw stenen kasteel gebouwd.

 

Het kasteelpark strekt zich uit ten westen van het kasteel. Het beslaat een oppervlakte van 12 ha en er zijn veel zeldzame soorten naald- en loofbomen - zoals zwarte den, gewone esdoorn en uit de struiken alpenheek.

 

>>> Adres : Zámecká 1 <<<

 

Poutní kaple Sv. Floriána

 

De heilige Florian, de beschermer tegen vuur, is al eeuwenlang de beschermheilige van Moravský Krumlov. Op het plein stond al in 1623 een fontein met zijn beeld, maar deze is niet bewaard gebleven. Die werd na de Tweede Wereldoorlog verwijderd.

 

Tot op de dag van vandaag is de kapel de onmisbare bezienswaardigheid van de stad.

 

>>> Adres : Floriánská 580  <<<

 

Klooster met kerk van Bartholomeus

 

De basis van een belangrijk architectonisch monument van het klooster gaat terug tot de tweede helft van de 14e eeuw, toen de Augustijnse religieuze orde hier opereerde. Tijdens de Hussietenoorlogen werd het klooster verlaten en werden de gebouwen afgebroken. Na vele reparaties werkten monniken van de Piarist en Pauline orde geleidelijk in het klooster. Tijdens de stadsbrand in 1682 brandden de oorspronkelijke kloostergebouwen en de kerk af. Van het oorspronkelijke gotische gebouw bleef alleen de pastorie over, het interieur van de kerk werd herbouwd in barokstijl.

Op de zolder van de kerk zijn nog restanten van het gewelf en de gotische ramen te zien.

 

Aan het begin van de 18e eeuw werden er twee kapellen aan de kerk toegevoegd.

 

>>> Adres : nám. Klášterní 125 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page