top of page
Most.png

Most (**)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem

District (okres) : Most
Coördinaten locatie : 50°30 N 13°38 O
GPS parking : Hradní 577
Website locatie :
Most

weerbericht.png
pdf.png

Most is een stad in het noordwesten van Tsjechië, gelegen aan de zuidkant van het Ertsgebergte. De stad telt ongeveer 68.000 inwoners, ligt midden in een winningsgebied van bruinkool en was onder het communistische bewind berucht om zijn milieuvervuiling. Bij de verbranding van bruinkool voor het winnen van elektrische energie komt namelijk bijzonder veel luchtverontreiniging vrij, vooral stikstofoxiden en zwaveldioxide.

 

Most bestaat thans nagenoeg geheel uit hoge flatgebouwen. Eengezinswoningen zijn er niet veel, hoewel rijkere inwoners nu hier en daar hun hogere woonwensen invullen.

 

De bruinkool is nagenoeg op en daarmee ook gedeeltelijk de welvaart van vroeger. Het achtergebleven moerasgebied raakt langzamerhand weer begroeid en wordt onder controle gebracht.

 

Bezienswaardigheden

 

Hrad Hněvín

 

Archeologisch onderzoek heeft de overblijfselen van de muren van het kasteel in de 9e eeuw aangetoond, maar het stenen kasteel is waarschijnlijk in de 12e eeuw gebouwd door de familie Hrabišic, de eigenaren van Most.

 

Het gebouwencomplex omvat ook een uitkijktoren, die in september 1900 werd voltooid en plechtig werd overgedragen aan de stad Most voor gebruik. De inwoners van Most kregen zo een uitkijktoren, van waaruit ze het landschap vanuit vogelperspectief vanaf de voet van het Ertsgebergte tot aan de uitlopers van het Boheemse Centrale Gebergte konden overzien.

 

>>> Adres : Hradní 577 <<<

 

Barokní špitál sv. Ducha

 

Vanaf het midden van de 13e eeuw werd het enige ziekenhuis in Most beheerd door kruisvaarders. In het eerste derde van de 14e eeuw bouwde de stad een eigen ziekenhuis. Het eerste schriftelijke verslag hierover dateert van 1351.

 

De ziekenhuiskapel is een een-beukig gebouw. De kerk is toegankelijk via een gebroken portaal in de zuidmuur of vanuit de ziekenhuisgang aan de westkant.

 

Het gebouw zelf heeft in de jaren 20 van de 18e eeuw een barokke reconstructie ondergaan. Het is een rechthoekig gebouw met drie verdiepingen. Een lange gang met een lunetgewelf loopt er doorheen. De hoofdgevel met vijf raamassen is verdeeld door een twee verdiepingen tellende kroonlijst. De ramen zitten in stucwerk kozijnen, het dak is voorzien van een schilddak, bedekt met tegels.

 

>>> Adres : Kostelní 289 <<<

 

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě

 

Door de liquidatie van de oude binnenstad van Most is een gebouw op een unieke manier verplaatst. De kerk werd op vier sporen verplaatst, van achteren geduwd en van voren geremd door hydraulische cilinders. Waterpassen en elektronische sensoren bewaakten alle bewegingen en hoogteafwijkingen van de kerk op weg door oneffen terrein.

Na de boog overwon de kerk uiteindelijk een 841 meter lang pad met een gemiddelde snelheid van 2,16 centimeter per minuut. De verhuizing van de kerk staat vermeld in het gouden boek van Guinness World Records.

 

>>> Adres : Kostelní 289 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page