top of page
Náměšť na Hané.png

Náměšť na Hané (*)

Regio (kraj) : Olomouc

District (okres) : Olomouc
Coördinaten locatie : 49°36 N 17°03 O
GPS parking : Hrad 1
Website locatie : 
Náměšť na Hané

weerbericht.png
pdf.png

Náměšť na Hané heeft altijd deel uitgemaakt van belangrijke gemeenten in de buurt van de stad Olomouc. Het belang werd nog versterkt door het feit dat de Tsjechische koning Jan van Luxemburg op 28 juli 1319 het dorp Náměšť promoveerde tot een marktstad met het recht om elke donderdag een markt te houden.

 

De titel van kleine stad werd tot de jaren vijftig door Náměšť gebruikt. Toen verbood het totalitaire regime het gebruik van deze naam.

 

De historische naam van de stad werd op 23 januari 2007 door de voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden van de Tsjechische Republiek op basis van een wet teruggegeven aan Náměšť na Hané, dat zo een aparte entiteit werd.

In Náměšť na Hané wonen ongeveer 1.000 personen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel

 

Het kasteel van Náměšť na Hané werd in 1766 gebouwd. Het is een vroeg-classicistisch gebouw van het Franse type dat midden in een rond park staat. In het kasteel is een zeldzame collectie Meissen-porselein te zien en een tentoonstelling van historische kinderwagens.

 

In 1726 kocht de familie Harrach, die tot belangrijke families van het Habsburgse rijk behoorde, het landgoed Náměšť. Het lagere kasteel diende als hun zetel. Na het einde van de Zevenjarige Oorlog begon graaf Ferdinand Bonaventura van Harrach met de bouw van een nieuw kasteel (de eerste steen gelegd op 1 maart 1766) nabij de ruïnes van een middeleeuws kasteel.

 

Het nieuwe zomerverblijf is gebouwd in de meest moderne stijl van de vroeg classicistische "Moravische" barok met Franse architectonische invloeden. Voor het nieuwe kasteel werd de naam Horní zámek gebruikt. De voormalige zetel heet Dolní zámek (nu een mouterij).

 

Het kasteel is omgeven door een rond park. De laatste grote wijzigingen werden in 1925 door de landschapsarchitect Křemen aangebracht. Vanwege zijn karakter is het een van de belangrijkste gebouwen in Moravië.

 

Ten noorden van het kasteel werd in 1672 de kasteelkapel van de Heilige Drie-eenheid gebouwd, die in 1722 werd ingewijd. De kapel uit 1834 heeft de huidige Empire-uitstraling.

 

>>> Adres : Hrad 1 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page