top of page
Nýrsko.png

Nýrsko (*)

Regio (kraj) : Plzeň

District (okres) : Klatovy
Coördinaten locatie : 49°18 N 13°08 O
GPS parking : Bystřice nad Úhlavou 1
Website locatie : 
Nýrsko

weerbericht.png
pdf.png

De grensnederzetting Nýrsko is ontstaan ​​op een landweggetje dat naar Beieren leidt, onder de beboste ontsluitingen van het Šumava-gebergte, aan beide oevers van de Úhlava, nabij de zuidwestelijke grens van Tsjechië met de Bondsrepubliek Duitsland. Nýrsko telt ongeveer 5.000 inwoners.

De tijd van zijn oorsprong wordt geschat op de 12e eeuw, het oudste geschreven verslag dateert uit 1327. Volgens dit rapport was Nýrsko een versterkte nederzetting, die was belast met het innen van douanerechten.

 

Al in de tijd vóór de Hussieten was de stad verdeeld in twee delen: Horní Nýrsko, dat toebehoorde aan het nabijgelegen kasteel Pajrek, en Dolní Nýrsko, behorend tot Bystřice nad Úhlavou.

 

De ontwikkeling van de stad werd beïnvloed door de Hussietenoorlogen en men kan zeggen dat het toenmalige Nýrsko tussenbeide kwam tijdens de Hussietenoorlogen. In de gedenkwaardige slag om Nýrsko op 22 september 1467 versloeg de eigenaar van Pajrek en Horní Nýrsko, de Zeemeeuw van Janovice, samen met de stadsbewoners van Domažlice en Klatovy de Beierse kruisvaarders die tegen koning George optrokken. De stad werd echter geplunderd door de kruisvaarders.

 

Aan het einde van de 19e eeuw telde Nýrsko meer dan 1.500 inwoners en waren er lucifer- en linnenfabrieken, een leerlooierij, een stoomzagerij, twee molens en een glasslijper.

Bezienswaardigheden

Parochiekerk van St. Thomas de Apostel

 

Het oudste gebouw in de stad is ongetwijfeld de parochiekerk van St. Thomas de Apostel, die zijn leeftijd bevestigt met het defensieve karakter van zijn eigen gebouw samen met het oude gedeelte van de begraafplaats.

 

De eerste schriftelijke vermelding dateert uit 1352, wanneer de betaling van 18 groschen van de pauselijke tiende van een halfjaar wordt vermeld.

 

De kerk is eenbeukig, gotisch, het koor heeft een kruisribgewelf en het schip van de kerk is beglaasd met een tongewelf met lunetten. De inrichting van de kerk dateert uit de 18e eeuw, veel voorwerpen bevonden zich oorspronkelijk in de nu niet bestaande kerk op het plein. De uitbreiding en wijding van de vierhoekige kapel van de Maagd Maria vond plaats aan het einde van de 17e eeuw.

 

Boven de trap naar de kerk staat een standbeeld van St. Jan Nepomucký uit 1736, die tot in de jaren zeventig op het plein bij de afgeschafte kerk stond.

 

>>> Adres : Klostermannova 1 <<<

Bystřice nad Úhlavou kasteel

 

De eerste archiefvermelding van het kasteel stamt uit 1339, toen Sezema, de zoon van Protiv van Dolan, dit landgoed kocht. Blijkbaar stond er al een uitgebreide vesting op de plek van het huidige kasteel. De beschermende functie op een belangrijke handelsroute van Zwiesel in Beieren via Železná Ruda naar Klatovy, samen met de nabijgelegen kastelen Pajrek, Klenová en het fort in Janovice nad Úhlavou, vormden een aanvulling op het middeleeuwse verdedigingssysteem in dit deel van de bergovergang.

 

Na 1945 werd het kasteel gebruikt als militaire ziekenboeg, politiebureau en later als instelling voor verstandelijk gehandicapte kinderen. Na vele jaren van volledige afwezigheid van onderhoud, raakte het gebouw in verval als een verlaten vesting. Op veel plaatsen werden de dragende structurele elementen vernield en werd de onomkeerbare liquidatie van kunsthistorische elementen bedreigd, vooraleer door de monumentale waarde het gebouw tot cultuurmonument werd verklaard.

 

In deze staat werd het gebouw door een privébedrijf gekocht van de Tsjechoslowaakse staat om het te redden en te herstellen. In 2006 begon de eigenaar met reddingswerkzaamheden op het dak van de zuidvleugel. Met een financiële bijdrage uit EU-middelen is in 2009 begonnen met een systematische reddingsoperatie van het gebouw. In de loop van twee jaar werden de meest bedreigde bouwconstructies beveiligd, die zich in een onmiddellijke staat van verval bevonden.

 

De vakwerkconstructie van de noordelijke en oostelijke vleugels van het kasteel werd gered door prothesen, er werd een nieuwe dakbekleding aangebracht, de beschadigde toestand van de dragende constructies werd statisch verzekerd, het toegangspoortgebouw werd gered en de ruimte op de begane grond werd voorbereid op tentoonstelling.

 

In 2010 werd de belangrijkste noordelijke gevel gereconstrueerd. De westelijke en zuidelijke gebouwen blijven voorlopig in hun oorspronkelijke staat.

 

>>> Adres : Bystřice nad Úhlavou 1 <<<

Voormalige adellijke herberg

 

De voormalige adellijke herberg bevindt zich op náměstí nr. 81. Ze is versierd met een vroege barokke gevel met de wapenschilden van de Koc van Dobrš en Karlů van Svárov uit 1684.

 

Momenteel is de gemeentelijke bibliotheek van Nýrsko gehuisvest in het gerenoveerde gebouw.

 

>>> Adres : náměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page