top of page
Náchod.png

Náchod (***)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Náchod
Coördinaten locatie : 50°25 N 16°09 O
GPS parking : Masarykovo náměstí
Website locatie : 
Náchod

weerbericht.png
pdf.png

Náchod is gelegen in de regio Hradec Králové en maakt deel uit van de regio Náchod.
De stad is gelegen in het noordoosten van het land tegen de Poolse grens als uitloper van het Reuzengebergte (Krkonoše) op een hoogte van 346 meter aan de rivier Metuji.
Náchod heeft een oppervlakte van ongeveer 34 km² en telt ongeveer 22.000 inwoners.

In de vroege Middeleeuwen, in de 11e eeuw en misschien zelfs vroeger, was er een verbindingsweg naar Polen. Aan de landsgrens ontstond een kleine nederzetting waar bewakers de overgang tussen beide landen controleerden. Ze bouwden er de oude St Johannes de Doper kerk. De eerste geschreven bronnen hierover dateren van 1254.

Ongeveer 2 eeuwen later werd boven de rivier Metuje een versterkte burcht gebouwd, die moest zorgen voor de lager gelegen stad Náchod. Tijdens de volgende eeuwen, gekenmerkt door periodes van vrede en oorlog, kwam de stad in handen van tal van feodale heersers, waaronder de Hussietenkoning George van Poděbrady.

 

De familie Smiřický herbouwde het laatgotische kasteel in renaissancestijl in de 16e eeuw en de stad kende een grote bloei onder hun heerschappij. De Dertigjarige oorlog maakte hier echter een einde aan en de stad kwam in handen van een Italiaanse familie die het kasteel barokke kenmerken gaf.

De grootste bloei van de stad kwam er in de 18e eeuw, niet toevallig door de grote invloed van de alsmaar groeiende textielindustrie Tot op heden bleef het uitzicht van de stad en haar gebouwen praktisch onveranderd.

 

Bezienswaardigheden

Kasteel Náchod

De gotische burcht werd gesticht in het midden van de 13e eeuw als bescherming van de grens tussen Bohemen en Kladsko. Veel adellijke huizen hadden door de eeuwen heen de controle over deze grensovergang, vooral het Huis van Poděbrady, Pernštejn en Smiřice, gevolgd door het huis van Trčka, Piccolomini, Desfours, Curland en Schaumburg. Er waren onder de eigenaren zelfs Tsjechische koningen. Tot de 18e eeuw was het kasteel al vaak herbouwd in renaissance stijl en tijdens de regering van de familie Smiřický in barok, onder leiding van de belangrijke Italiaanse bouwmeester Carlo Lugano.

 

De enorme portaal van de poort leidt door het kasteel via een steegje naar de militaire begraafplaats, waar de familieleden van Duke Schaumburg-Lippe en andere oorlogsslachtoffers uit de Pruisisch-Oostenrijkse oorlog in 1866 begraven zijn. Het is een voorbeeld van de barokke stijl van het kasteel. Het kasteel is heel groot, met vijf binnenplaatsen. Binnenin is er een grote verzameling aan zeldzame wandtapijten.

 

Tijdens het toeristische seizoen worden er veel feesten en culturele optredens gehouden, niet alleen binnen, maar ook in de kasteeltuin. Bezoekers kunnen de stad vanaf het terras of de toren bekijken. Ze kunnen ook de gotische kelders, de kapel, de Piccolomini tuin, het Engelse park en de levende beren genoemd Ludvík en Dáša bekijken.

 

>>> Adres : Zámek č. 1282 <<<

>>> Website : Kasteel Náchod <<<

Kostel sváteho Vavřince

De kerk van St. Laurentius domineert het Masaryk-plein. Historisch wordt ze een eerste keer vermeld rond 1310. De oorspronkelijke gotische architectuur is bewaard gebleven met een veelhoekige pastorie, met metselwerk van de noordelijke toren en het schip. In 1441 werd de kerk getroffen door een brand en daarna werd ze herbouwd. Een andere reconstructie vond plaats in de 16e eeuw. Na de grote brand van 1663, werd de kerk opnieuw opgebouwd in de vorm, zoals we ze nu kennen. De toren werd verticaal uitgelijnd en voorzien van een houten vloer, leien dak en koepels. De hoogte van de torens, die in de volksmond Adam en Eva genoemd worden, is ongeveer 40 m.

 

>>> Adres : Masarykovo Nám. <<<

Gemeentehuis Náchod

Het gebouw werd opgetrokken tussen de jaren 1902 en 1904 in pseudo-renaissance stijl, naar een ontwerp van architect Podhájský's. Het voorste gedeelte is rijkelijk versierd met kleurrijke sgraffito door Mikoláš Aleš, met de uitbeelding van de burgemeester, twee wethouders en Koning George van Poděbrady. Ook St. Wenceslas is aan de zijwand afgebeeld.

Op de hoektoren staat het standbeeld van de ridder Hron - de stichter van de stad -, gemaakt door beeldhouwer Cenek Vosmík volgens het gemaakte ontwerp van Mikoláš Aleš. De vergaderzaal, evenals het aangrenzende salon (die gebruikt wordt als ceremoniezaal), bevinden zich op de tweede verdieping en zijn heel stijlvol ingericht.

 

>>> Adres : Masarykovo Nám. 40 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page