top of page
Náměšť-nad-Oslavou.png

Náměšť nad Oslavou (**)

Regio (kraj) : Vysočina
District (okres) : Třebíč
Coördinaten locatie : 49°14 N 16°11 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie :
Náměšť nad Oslavou

weerbericht.png
pdf.png

Náměšť nad Oslavou, een klein stadje aan de voet van de Hooglanden, 40 kilometer ten westen van Brno, ligt aan de schilderachtige oevers van de benedenloop van de rivier de Oslava en telt ongeveer 5.000 inwoners.

 

De lokale naam Náměšť is van Tsjechische oorsprong. Het werd een plek (woonwijk boven de rivier) genoemd waar iets werd geplaatst, verzameld door afgedreven zand en klei. De regio Náměšť werd, zij het sporadisch, getroffen door bijna alle golven van de voorhistorische nederzetting in Moravië. Vanuit het Paleolithicum werden ze stroomopwaarts van de rivieren Oslava en Jihlava geleid.

 

Het begin van de systematische nederzetting van Náměšťsko dateert echter uit het begin van de 12e eeuw. Langs de rivier de Oslava leidde een belangrijke weg van het kasteel van Brno naar Jihlava en verder naar Bohemen vanaf de oudheid op de heuvels. Het oudste historische rapport over deze rivier dateert uit 1146 (aqua que dicitur Ozlawa).

 

De eerste vermelding van Náměšť dateert uit 1234 , toen het kasteel van Náměšť toebehoorde aan de familie van Mezeříčský van Lomnice. Deze periode herdenkt vandaag alleen de ronde toren van de steengroeve in het westelijke deel van het kasteelcomplex.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Náměšť nad Oslavou

Het kasteel was oorspronkelijk een Moravisch prinselijk kasteel. In de 13e eeuw kreeg het kasteel het karakter van een gotisch fort. In de tweede helft van de 14e eeuw brachten de nieuwe eigenaren, de heren van Lomnice, nog een toevoeging uit, die de cilindrische toren bewaarde.

 

Toen was het kasteel eigendom van de heren van Kravaře, opnieuw Lomničtí, vervolgens Ctibor Tovačovský, die hier de meeste van zijn boeken schreef, tot in 1563 de eigenaar Žerotínové werd.

Jan van Žerotín herbouwde het kasteel in 1572-1579 tot een renaissancekasteel.

 

Bedřich Vilém Haugwitz kocht Náměšť in 1752. Naast een aantal bouwevenementen verrijkten de Haugwitzs het culturele, vooral muzikale leven, waarbij een aantal onderwerpen actief betrokken waren. De familie Haugwitz was eigenaar van het kasteel tot 1945, toen het kasteel werd geconfisqueerd en omgezet in de zomerresidentie van de president van de Republiek.

 

In 1950 werd het kasteel gedeeltelijk opengesteld voor het publiek. Andere gebouwen werden geopend na 1989. Het kasteel werd uitgeroepen tot nationaal cultureel monument in 2001.

 

>>> Adres : Zámek 1 <<<

>>> Website : Kasteel Nám. n Osl. <<<

 

Barokke brug

De barokke brug over de rivier de Oslava werd gebouwd door graaf Václav Adrian van Enkenvoirte, de eigenaar van het plein, in 1737 op de plek van de oorspronkelijke brug, die in 1706 door een overstroming werd afgebroken.

 

Aan de brugzijde zijn drie gedenkplaten gewijd aan de stichter. De constructie werd voltooid door andere eigenaren van de familie Kufstein. In 1744 werd de brug uitgerust met een verzameling van 20 barokke beelden, wat het unieke karakter van dit gebouw versterkt.

 

Een zekere symboliek zijn de vier standbeelden van engelen, die zich aan het einde van de reling van

beide bruggenhoofden bevinden. Zij zijn de Aartsengel Gabriel, de Aartsengel Michael, de Aartsengel Rafael en de engel uit de hemelse poort. Engelen in christelijke symboliek vertegenwoordigen beschermers. Hun inzet was om de brug en zijn gebruikers te beschermen.

 

De brug is 74,8 m lang en 8 m breed. In het midden van de brug bereikt het brugdek een hoogte van 6,2 m boven de rivierdrempel. De brug bestaat uit 7 bogen van ongelijke breedte. De centrale boog heeft een overspanning van 9,7 meter. De laatste reparatie van de barokke brug vond plaats in 1986. Op de gerepareerde brug werden kopieën van barokke beelden geïnstalleerd. De gerestaureerde originele sculpturen van de brug zijn opgeslagen in de uitgebreide gotische hal van de westelijke vleugel van het kasteel.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page