top of page
Nasavrky.png

Nasavrky (*)

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Chrudim
Coördinaten locatie : 49°51 N 15°48 O
GPS parking : Náměstí
Website locatie : 
Nasavrky

weerbericht.png
pdf.png

Nasavrky is een pittoresk stadje met een interessante naam. Het kan afkomstig zijn van de Duitse Nasaberg (berg = heuvel) of het woord Nasswerk (Nass = nat, werk = mijn).

 

In het eerste geval kan men de naam verklaren door het feit dat Nasavrky op de helling van het IJzergebergte ligt en uitkijkt over de regio richting Chrudim en Pardubice. In het tweede geval zou de naam verband kunnen houden met het moerasland, waarin tegenwoordig een zeer zeldzame plant gedijt: de moerasduivel.

 

Nasavrky telt ongeveer 2.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Nasavrky

 

Nasavrky behoorde tot het kasteel Strádov. Het oorspronkelijke fort wordt voor het eerst genoemd in 1545 in het bezit van Magdalena en Mikuláš Běškovec uit Běškovice. Rond 1600, tijdens het bewind van Václav Záruba van Hustířany, werd het fort omgebouwd tot een kasteel.

 

Het kasteel bestaat uit een gebouw van twee verdiepingen met een onregelmatige plattegrond met de oorspronkelijke kern van 24 x 12,5 m en omtrekmetselwerk tot een dikte van 150 cm. Op de hoeken van de oostgevel werd het gebouw verrijkt met een zeshoekige hoekbaai op de poot, die later werd toegevoegd aan de volledige fundering. Na 1610 werd een smallere oostvleugel toegevoegd met op elke verdieping twee kamers.

 

>>> Adres :  Náměstí 1 <<<

 

Kerk van St. Jiljí

 

De dominante hoogte van het dorp is de kerk van St. Jiljí, gebouwd in de late 13e eeuw in gotische stijl en in de 18e eeuw kreeg ze een barokke uitstraling.

 

De kerk bleef in zijn oorspronkelijke staat behouden tot de brand van 1740, toen de 2e verdieping van het kasteel afbrandde. De brand verwoestte de hele gotische toren, het orgel en alle apparatuur. In 1820 brandde de kerk opnieuw af.

 

Rondom de kerk lag in die tijd een relatief grote begraafplaats. Bij de aanleg van de weg in 1920 is een groot aantal botten opgegraven.

 

>>> Adres : Strádovská -<<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page