top of page
Nelahozeves.png

Nelahozeves (***)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Mělník
Coördinaten locatie : 50°15 N 14°17 O
GPS parking : Zámek
Website locatie :
Nelahozeves

weerbericht.png
pdf.png

Ten noorden van Praag, na nauwelijks een half uur durende reis naar Kralupy nad Vltavou, rijst het massief van een oud kasteel op boven de rivier en de overblijfselen van het voormalige kasteel. De opmerkelijke muren worden duidelijk weerspiegeld in het oppervlak van de Moldau, dat breed en kalm is.

Hoewel treinen over de rivier blijven rijden en enorme industriële gebouwen werden opgericht, zijn er nog steeds veel plaatsen in Nelahozeves die hun oude kleur zelfs na vijftig jaar niet hebben verloren.

 

Nelahozeves ontleent zijn naam waarschijnlijk aan de oude oprichter van Nelahoda. De nederzetting stond hier waarschijnlijk eerder dan een fort gebouwd om de riviernavigatie, misschien in de 14e eeuw, onder de rivier te beschermen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel Lobkowicz

 

Het kasteel van Nelahozeves, een van de mooiste renaissancegebouwen in Bohemen, ligt op de linkeroever van de rivier de Moldau. Vandaag is er een aanzienlijk deel van de familiecollecties Lobkowicz, het kasteelrestaurant en de verkoopgalerij.

In het nobele interieur van de familie Lobkowicz vindt men een verzameling van twaalf stijlkamers die het leven van een invloedrijke adellijke familie in Bohemen in de 19e eeuw in detail illustreren. Geïnspireerd door de 10e Prins van Lobkowicz, Ferdinand Zdenek (1858-1938), hebben de interieurs een mannen- en vrouwenslaapkamer, een eetkamer, een muziekkamer, een familiekapel en een bibliotheek met zeldzame boeken en manuscripten.

 

Het salon toont kostbaar meubilair, versierd met pietra dura, samen met schilderijen van oude meesters - Jan Brueghel de Oude, Peter Paul Rubens, Paolo Veronese en Panini.

 

Twee kamers, ingericht met meubels van geweien, trofeeën en andere objecten, zijn gewijd aan wapens en jacht, wat een essentieel onderdeel was van het sociale leven van de adel.

 

Een opvallend inzicht in het dagelijkse leven van de Tsjechische adel en de kasteelomgeving ronden de portretgalerijen van familieleden uit de 19e eeuw tot heden af.

 

>>> Adres : Nelahozeves 1 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page