top of page
Nepomuk.png

Nepomuk (**)

Regio (kraj) : Plzeň

District (okres) : Plzeň-jih
Coördinaten locatie : 49°29 N 13°35 O
GPS parking : Přesanické náměstí 1
Website locatie :
Nepomuk

weerbericht.png
pdf.png

Nepomuk is een stad in de regio Plzeň, en maakt deel uit van het district Plzeň-jih. Nepomuk telt ongeveer 4.000 inwoners.

 

Het is de geboorteplaats van de heilige Johannes Nepomucenus (ca. 1350-1393).

 

De oudste schriftelijke vermelding van Nepomuk heeft betrekking op de stichting van een nabijgelegen cisterciënzerklooster in 1144. De reeds bestaande nederzetting Nepomuk, oorspronkelijk Pomuk genaamd, werd geleidelijk een marktdorp en centrum van bestuur, ambachten en handel voor een groot monastiek domein.

 

Het oorspronkelijke marktdorp kreeg uiterlijk in 1413 stadsrechten. In 1420 werd het Hussietenklooster afgebrand en kwam de eigendom in handen van de Švamberks en later de Šternberks.

 

Dankzij de adel en de heersers zelf kreeg de stad uitgebreide brouwrechten en het recht om twee meerdaagse jaarmarkten te houden. De grootste ontwikkeling van de stad houdt verband met de barokperiode, toen Nepomuk een belangrijk bedevaartsoord was.

 

Tegenwoordig bestaat Nepomuk uit de oude stad, de woonwijken eromheen, de woonwijk Na Vinici en de oorspronkelijk onafhankelijke nederzettingen Dvorec en Železná Huť, waar het treinstation zich bevindt.

Bezienswaardigheden

 

Kerk van St. Jan Nepomucký

 

De barokke kerk bevindt zich op de plaats van de geboorteplaats van de beroemdste Tsjechische heilige. Al in de jaren 1840 hadden de heren van Šternberk de kerk van St. Johannes de Doper, die in 1734 plaats maakte voor de barokke kerk van de beroemde bouwer KI Dientzenhofer.

 

Tot op de dag van vandaag worden hier diensten gehouden ter gelegenheid van de geboorte en het martelaarschap van St. Jan Nepomucký. In het onderste gedeelte en in het aangrenzende gedeelte van de kerk bevinden zich 14 panelen die de belangrijkste gebeurtenissen beschrijven die verband houden met de persoonlijkheid van St. Jana.

 

>>> Adres : n. Augustina Němejce <<<

Midzomermuseum

 

Het museum van St. Jan Nepomucký heeft een interessante collectie kunstwerken uit de periode van de 18e-20e eeuw, die de diversiteit en rijkdom van de midzomercultus documenteren.

 

St. Jan Nepomucký was een belangrijke historische figuur die met zijn leven en dood een morele en spirituele erfenis creëerde die zich snel verspreidde - vooral dankzij de jezuïetenorde - over de hele wereld. Tegelijkertijd heeft de cultus van deze beroemde heilige en patroonheilige de Tsjechische beeldende kunst en het lokale landschap aanzienlijk beïnvloed, en verschillende manifestaties van artistieke representatie getuigen van het religieuze respect dat hem al eeuwen wordt betoond en nog steeds leeft.

 

>>> Adres : n. Augustina Němejce <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page