top of page
Neratovice.png

Neratovice (*)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Mělník
Coördinaten locatie : 50°15 N 14°30 O
GPS parking : nám. Republiky
Website locatie : 
Neratovice

weerbericht.png
pdf.png

De stad Neratovice is gelegen in de Midden-Boheemse regio, in het district Mělník, in de Elbe-laaglanden, ongeveer 20 km ten noorden van Praag aan de rivier de Elbe, die door de buitenwijken van de stad stroomt.

 

Neratovice ligt op een hoogte van minder dan 170 m boven de zeespiegel en heeft een oppervlakte van ongeveer 2002 hectare, inclusief de dorpen Byškovice, Lobkovice, Mlékojedy, Korycany en Horňátky, die erbij horen.

 

De stad telt ongeveer 16.500 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel sv. Vojtěcha

 

De kerk van St. Adalbert werd in 1666 gebouwd door graaf Ferdinand Vilém Slavata, de eigenaar van het landgoed Obříství, waartoe de gedenkplaats destijds behoorde.

De kerk verbergt een steen in het interieur, waarop, volgens de legende, bisschop Vojtěch van Praag rustte bij zijn terugkeer uit (oud) Boleslav, waar hij op 28 september 987 een pelgrimsmis voor St. Wenceslas gehouden had.

 

>>> Adres : Vojtěšská - Neratovice <<<

 

Kostel Nanebevzetí Panny Marie

 

Waarschijnlijk bestond deze kerk al rond 1350 in Lobkovice, wanneer het parochiedorp Lobkovice met een kerk en een fort wordt genoemd. Oorspronkelijk was het geheel in gotische stijl, maar werd rond 1700 herbouwd in barokstijl. Binnenin is het belangrijkste versierde altaar uit 1693 met een centraal schilderij met de Maria-Tenhemelopneming.

 

Een oude begraafplaats diende tot het begin van de 20e eeuw rond de kerk, waarvan het graf van de familie F. Palacký en verschillende andere graven nog steeds bestaan.

 

Naast de kerk werd op de plaats van de oude houten klokkentoren rond 1834 een nieuwe, stenen, vierhoekige klokkentoren gebouwd.

 

>>> Adres : Palackého - Lobkovice <<<

 

Zámek Lobkovice

 

Het kasteel van Neratovice is gelegen in het zuidoostelijke deel van Lobkovice. Oorspronkelijk was het waarschijnlijk een houten fort, gebouwd op een rotsrug, omgeven door het grootste deel van de Elbe.

 

Mikuláš Chudý uit Újezd ​​en Lobkovice heeft het herbouwd tot een groter gotisch torenachtig gebouw. De kern werd een prismatische toren van drie verdiepingen gemaakt van steengroeve, bewaard in de zuidelijke vleugel van het huidige kasteel. Aan het begin van de 17e eeuw werd het kasteel verbouwd tot een renaissancistisch kasteel (voor het eerst genoemd in 1610). De verdedigingsgracht aan de westkant werd overbrugd door een bakstenen stenen brug, die de oorspronkelijke ophaalbrug verving.

 

Tijdens de Dertigjarige Oorlog werd het kasteel geplunderd en zwaar beschadigd. Al met al bleef alleen de toren over, waaraan in 1679 een nieuw kasteel in barokstijl werd toegevoegd. In die tijd kreeg het kasteel in wezen zijn huidige uiterlijk.

 

>>> Adres : Palackého - Lobkovice <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page