top of page
Netolice.png

Netolice (**)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen

District (okres) : Prachatice
Coördinaten locatie : 49°03 N 14°12 O
GPS parking : Petrův Dvůr 9
Website locatie : 
Netolice

weerbericht.png
pdf.png

De stad Netolice ligt in een glooiend landschap omringd door vijvers, in de uitlopers van Šumava op een hoogte van 427 m, ongeveer halverwege de metropool České Budějovice, naar Prachatice.

 

Netolice telt ongeveer 3.000 inwoners.

 

De ouderdom van de nederzetting Netolice blijkt uit het aantal terpen en begraafplaatsen in het gebied, daterend uit de bronstijd. De Slaven vestigden zich waarschijnlijk al in de 8e eeuw in Netolice, de stam Netolice is een van de eersten in Bohemen.

 

De oorspronkelijke marktnederzetting werd gevestigd op het kasteelterrein rond de kerk van St. Wenceslas. Onlangs hebben archeologen hier de overblijfselen van de muren gevonden. Na de oprichting van de Gouden Kroon door koning Přemysl Otakar II. in de 13e eeuw werd Netolice eigendom van het cisterciënzer klooster. Ten zuiden van de oorspronkelijke marktnederzetting met de kerk van St. Wenceslas werd een nieuwe stad gesticht met een groot plein van bijna een hectare en de Kerk van de Hemelvaart van de Maagd Maria.

 

Netolische markten spelen sinds de middeleeuwen een belangrijke rol in het economische leven. Op wekelijkse markten werden paarden en vee verhandeld. Zelfs vóór de Tweede Wereldoorlog waren er bijvoorbeeld tot wel 3.000 runderen en paarden tegelijk.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Kratochvíle

 

Het staatskasteel is een renaissanceparel van Italiaanse architectuur in Zuid-Bohemen. Het prachtige jachtslot 2 km ten noordwesten van Netolice werd gebouwd naast het oorspronkelijke fort met de Leptáč-boerderij.

 

Het kasteel van Kratochvíle heeft een grondige restauratie ondergaan, met als resultaat een fundamentele transformatie van het interieur van een renaissancevilla. Het hele proces van verandering en veeleisende restauratie werd ingegeven door het motto "Renaissance", waaronder de rehabilitatie van een unieke Noord-Italiaanse renaissancevilla, inclusief de restauratie van alle details en de magische omgeving in een renaissancetuin met een siergracht.

 

De bedoeling van de werken was om zich in te leven in de tijd en zo dicht mogelijk bij de staat te komen, waarin het kasteel van Kratochvíle zich bevond op het moment van zijn geboorte.

 

>>> Adres : Petrův Dvůr 9 <<<

>>> Website : kasteel Kratochvíle <<<

Stadhuis

 

Het stadhuis , een monumentaal neorenaissancegebouw, domineert het plein. Het werd gebouwd vanaf 1869 volgens het project van A. Niklas op de plaats van een oud huis dat de behoeften van de stad in de 17e en 18e eeuw diende. De locatie van het stadhuis in de pre-Witte Berg-periode is niet bekend, sinds 1786 had het een tijdelijke zetel in het huis op náměstí čp.1, dat nog steeds fresco's met de stadsemblemen op de gevel draagt.

 

De fontein op het plein uit 1677 is afkomstig uit het atelier van de Český Krumlov steenhouwer Jiří Plánský. Een herdenkingslindeboom werd plechtig geplant bij de barokke fontein met waterspuwers in 1879 ter ere van het zilveren huwelijk van keizer Frans Joseph I.

 

>>> Adres : Mírové Nám. <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page