top of page
Nižbor.png

Nižbor (*)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Beroun
Coördinaten locatie : 50°00 N 13°60 O
GPS parking : Centrum

Website locatie : Nižbor

weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Nižbor ligt in de Křivoklát Hooglanden, dat wordt gekenmerkt door een zeer ruig en divers oppervlak. Korte richels wisselen af ​​met diepe valleien van beekjes. Het ligt ten noordwesten van de stad Beroun in de vallei van de rivier Berounka.

 

Kort na de bevrijding werd Nová Huť pod Nižborem in 1946 omgedoopt tot de huidige Nižbor en vanaf 1949 brak het af van het Rakovník-district en werd het een definitief deel van de regio Beroun.

Nižbor telt ongeveer 1.600 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Nižbor

 

Nižborský zámek, oorspronkelijk een koninklijk vroeggotisch kasteel, is gesticht op een voorgebergte boven de rivier de Berounka door koning Přemysl Otakar II. In de jaren 1720-1724 werd het kasteel volledig verbouwd tot zijn huidige vorm.

 

Het hele gebouw is in het verleden enorm verwoest door slechte zorg. In 1997 is het hele pand aangekocht door de gemeente en dit pand wordt momenteel verbouwd.

 

>>> Adres : Na Zámku 260 <<<

 

Kristalfabriek Rückl

 

De glasfabriek Rückl werd opgericht in 1903 door Antonín Rückl, een lid uit een familie van glasblazers. Na de Tweede Wereldoorlog, in 1945, werd de fabriek door de communisten genationaliseerd. In 1965 werd ze onderdeel van de holding Sklárny Bohemia (Boheemse glaswerken).

 

Na de fluwelen revolutie in 1989 kwam de fabriek terug in handen van de achterkleinzoon van de oprichter van de familie Rückl. Tegenwoordig maakt de glasfabriek voornamelijk Boheems kristal. Delen ervan zijn open voor het grote publiek, waar gidsen hen de productiewijze van kristal laten zien.

De fabriek maakt Boheems kristal met 24% lood.

 

>>> Adres : Nižbor 141 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page