top of page

Nové Hrady (okres Ústí nad Orlicí) (***)

Regio (kraj) : Pardubice

District (okres) : Ústí nad Orlicí
Coördinaten locatie : 49°51 N 16°09 O
GPS parking : Nové Hrady 1
Website locatie : 
Nové Hrady

weerbericht.png
Nové Hrady (okres Ústí nad Orlicí).png
pdf.png

Nové Hrady is een kleine gemeente in de regio Pardubice, maakt deel uit van het district Ústí nad Orlicí en telt ongeveer 300 inwoners.

 

De geschiedenis van Nové Hrady begint ergens in het midden van de 12e eeuw, wanneer het, volgens de naam van de nederzetting "Boží dům", duidelijk is dat hier al een kerk stond. Benedictijner monniken hebben hier waarschijnlijk ook een korte tijd gewoond, toen ze in 1145 hun klooster in Litomyšl van de Premonstratenzer Orde moesten verlaten.

 

Aan het einde van de Hussietenoorlogen bouwde de nieuwe eigenaar van Litomyšl, president Zdeněk Kostka van Postupice, een laatgotisch kasteel op een heuvel boven de nederzetting en noemde het Nový Hrad. Vandaar de naam van de nederzetting Nové Hrady en het landgoed Novohradské.

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Nové Hrady (okres Ústí nad Orlicí)

Het kasteel is een heel bijzonder kasteelgebouw in rococostijl en wordt vaak "Tsjechisch Versailles" en "Klein Schönbrunn" genoemd.

 

Nové Hrady werd gebouwd door graaf Jean-Antoine Harbuval de Chamaré in de jaren 1774-1777. Het werd gebouwd onder het oorspronkelijke, geleidelijk herbouwde kasteel. In 1791 werd ook het rococo-siercomplex rond het kasteelgebouw voltooid.

 

Het kasteel is te bereiken via een drie-beukige hal met kruisgewelven. In de hal is een aparte trap naar elke kasteelvleugel. Boven de inkomhal op de eerste verdieping bevindt zich de Rococo hoofdhal. In de interieurs zijn classicistische en rococo meubelen, schilderijen en diverse kunstvoorwerpen.

 

Op de begane grond is de kasteelkapel met twee bijgebouwen, die verbonden zijn met de voorvleugel van het kasteel. Het kasteel heeft een permanente tentoonstelling van meubels uit de barokperiode tot het kubisme.

Het graanschuurgebouw bij het kasteel werd gebouwd in 1779, terwijl het achterste deel een voortzetting is van de Franse tuin met een rond prieel en een decoratieve moestuin. De bovengelegen tuin is nieuw aangelegd, waar zich een natuurlijk amfitheater bevindt. Het Engelse park ligt op een heuvel achter het kasteel.

Een zandstenen kruisweg leidt door het park, daterend uit 1767. Een deel van het kasteel is ook een boerderij waar herten en Europese damherten worden gefokt.

 

>>> Adres : Nové Hrady 1<<<

kostel sv. Jakuba Většího

 

Farní kostel sv. Jakub Většího wordt al in 1350 genoemd. De oorspronkelijke gotische kerk werd afgebroken in 1722 en in 1723-1725 werd de huidige kerk in barokstijl gebouwd op kosten van de toenmalige eigenaar van het landgoed, prins Jan Trautson.

 

De nieuwe kerk zou oorspronkelijk twee torens hebben, maar die zijn uiteindelijk niet gebouwd. Daarom werd de toren van de oorspronkelijke kerk, die in 1739 werd aangepast als toegangspoort tot de begraafplaats, achtergelaten als klokkentoren, die nog steeds los staat van het nieuwe gebouw.

 

De schilderkunstige versiering van de zijaltaren dateert uit het midden van de 18e eeuw, terwijl Václav Pošík de kruiswegstaties pas in 1879-1880 op de muren schilderde. In die tijd werd ook een reparatie uitgevoerd met de statische beveiliging van de kerk onder leiding van de belangrijke Oost-Boheemse architect František Schmoranz.

 

>>> Adres : Centrum <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page