top of page
Nová-Paka.png

Nová Paka (*)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Jičín
Coördinaten locatie : 50°29 N 15°30 O
GPS parking : Masarykovo náměstí
Website locatie :
Nová Paka

weerbericht.png
pdf.png

Novopacko en Podkrkonoší liggen tussen belangrijke toeristische gebieden van het Boheemse Paradijs en het Reuzengebergte. Dit interessante gebied wordt ruwweg begrensd door het gebied waarvan de toppen de kastelen Kumburk, Pecka, ter ziele gegane Levín en Na Zámkách zijn.

 

In dit gebied, gescheiden door valleien en lange bergkammen, ligt Nová Paka, dat al in 1357 wordt genoemd. Eeuwenlang werd het lot van de stad geassocieerd met de geschiedenis van het kasteel Kumburk, omdat het een horige stad van het landgoed Kumburk was. Vanuit Nová Paka is er een interessant wandelpad genaamd "Macha's Spoor", dat leidt naar de ruïnes van het kasteel Kumburk en Bradlec.

 

Het dorp Stará Paka is nu verbonden met Nová Paka door natuurlijke ontwikkeling. Het is zeker ouder, want het wordt al sinds 1542 in documenten vermeld. Tot op de dag van vandaag zijn hier verschillende vakwerkhuizen in hout bewaard gebleven, en in de omliggende dorpen, waarvan de meest interessante de oude school uit 1799 is.

 

Sinds het einde van de 19e eeuw is Stará Paka een belangrijk knooppunt van spoorwegen geworden.

Bezienswaardigheden

 

Pauline klooster

 

Het meest waardevolle monument in Nová Paka is het Pauline klooster met de Kerk van de Hemelvaart van de Maagd Maria. Het barokke klooster werd in 1655 gesticht door Maria Eva van Tiefenbach op de plaats van een Mariakerk die in 1414 werd herdacht. De barokke kerk van de Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria werd gebouwd tussen 1709 en 1724, voltooid en ingericht in 1732. De trap voor de kerk dateert uit 1737, en werd in 1906 gerestaureerd.

 

Nová Paka is een belangrijk bedevaartsoord geworden en de kerk zelf is een van de mooiste barokke gebouwen uit het eerste kwart van de 18e eeuw in Centraal-Europa. Bij het klooster bevond zich een beeldhouw- en constructiewerkplaats.

Rond 1785 werd het klooster opgeheven en doet het sinds 1872 dienst als ziekenhuis.

>>> Adres : Biskupská 154 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page