top of page
Nové-Město-nad-Metují.png

Nové Město nad Metují (**)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Náchod
Coördinaten locatie : 50°20 N 16°9 O
GPS parking : Husovo náměstí
Website locatie :
Nové Město nad Metují

weerbericht.png
pdf.png

Nové Město nad Metují ligt in het noordoosten van Bohemen, in het geografische bereik van het vruchtbare laagland van de regio Hradec Králové en de uitlopers van Orlické. De gemiddelde hoogte van de stad is 332 m boven de zeespiegel, het ruige terrein bereikt een verschil van maximaal 90 m. De rivier Metuje stroomt door de stad, die samen met de rotsachtige landtong van het historische centrum een ​​typisch herkenningspunt van de stad vertegenwoordigt.

Nové Město nad Metují telt ongeveer 10.000 inwoners.

 

De stad  werd  in 1501 gesticht door Jan Černčický van Kácov. In de buurt van het Hus-plein was er echter al in de periode van de cultuur van de Silezisch-Latijnse bronstijd (de cultuur van de mensen van de vuilnisvelden) een meer uitgesproken nederzetting, die waarschijnlijk verband hield met de nabijgelegen versterkte nederzetting.

 

In de middeleeuwen was er alleen een fort en nederzetting in het gebied, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 13e eeuw - maar de eerste schriftelijke vermeldingen dateren uit de regering van Jan van Luxemburg.

Bezienswaardigheden

Kasteel van Nové Město nad Metují

Het kasteel maakt deel uit van het stedelijk monumentenpatrimonium en bevindt zich in de westelijke hoek van het centrale plein (Husovo náměstí). Het werd samen met de stad gebouwd, oorspronkelijk als een laatgotisch kasteel, dat de stad moest beschermen. In het herdenkingsboek van de gemeente staat dat de eerste steen van de toekomstige stad en het kasteel werd gelegd op 10 augustus 1501 om twee uur 's middags. De steen werd gelegd door Jan Černčický van Kácov zelf, de eigenaar van het landgoed.

Na de grote brand van de stad in 1526 verkocht Jan Černčický het landhuis aan de familie Pernštejn , toen een belangrijke en krachtige adellijke familie. Ze begonnen met de wederopbouw van de stad en hun nieuwe woning met de bedoeling om ze een moderne renaissance uitstraling te geven. Ze voltooiden de renaissance-reconstructie van de stad en het kasteel werd een renaissancekasteel.

 

Onder Walter van Leslie onderging het kasteel in de 17e eeuw opnieuw een reconstructie, dit keer in barokstijl. In het bijzonder was de tweede verdieping van het kasteel versierd met barok stucwerk en plafondschilderingen met motieven uit de Griekse en Romeinse mythologie. In de 19e eeuw raakte het kasteel echter in verval.

 

Na de aankoop van het kasteel door de familie Bartoň in 1908 vond er nog een - tot nu toe de laatste - reconstructie plaats. Het kasteel is een modern herenhuis geworden, ingericht door vooraanstaande Tsjechische kunstenaars uit de eerste helft van de 20e eeuw in Art Nouveau-, Art Deco-, Kubisme- en Functionalismestijlen. Tegelijkertijd is echter de decoratie uit de Renaissance en de Barok bewaard gebleven en gerestaureerd. Het kasteel was ook uitgerust met technische voorzieningen zoals watervoorziening, centrale verwarming, elektriciteit, telefoon en eetkamer met persoonlijke lift.

 

Dankzij dit alles dient het kasteel vandaag als een voorbeeld van de aanpassing van een historisch gebouw aan het moderne leven, evenals een goed voorbeeld van de combinatie van historische en moderne decoratie en meubels. Het kasteel was tot 1948 eigendom van Bartoň. Destijds was het genationaliseerd en tot 1991 werd het beheerd door de staat.

>>> Adres : Husovo náměstí <<<

>>> Website : Kasteel Nové Město <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page