top of page
Nové-Strašeci.png

Nové Strašeci (*)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen

District (okres) : Rakovník
Coördinaten locatie : 50°09 N 13°54 O
GPS parking : Komenského nám.
Website locatie : 
Nové Strašeci

weerbericht.png
pdf.png

De stad Nové Strašecí ligt in het district Rakovník, veertig kilometer van Praag, in de richting van Karlovy Vary. Nové Strašecí vormt samen met de stad Mšec en dertien stroomgebieden de microregio Novostrašecko, die het noordoostelijke grondgebied van het district Rakovník vormt, in het noorden grenzend aan het district Louny en in het oosten aan het district Kladno.

 

Het hele gebied is "ingeklemd" tussen de uitgestrekte bossen van Křivoklát en Hříškov. Vanwege zijn grootte en lage dichtheid van nederzettingen is het een van de dunst bevolkte gebieden en staat het vooral bekend als een paddenstoelenparadijs.

 

Bezienswaardigheden

 

Stadhuis

 

Het drievleugelige gebouw van het stadhuis met toren domineert de bovenste, zuidwestelijke zijde van Komenského náměstí. De ouderdom van het gebouw wordt bewezen door het stenen portaal uit de Renaissance, dat bewaard is gebleven op de voorgevel van het gebouw en na 1990 werd blootgelegd vóór de algehele reparatie van het gebouw.

 

Het middelste deel van de binnenplaatsgevel van het stadhuis werd verlicht door arcades. Het huidige uiterlijk van het gebouw dateert uit de jaren dertig, toen het hele gebouw werd gerestaureerd na verwoestende branden.

Het stadhuis, een van de meest in het oog springende gebouwen op het plein, had al in 1633 een toren, omdat het stadsbestuur de klok hier herstelde.

 

Naast de kantoor- en vergaderzalen was tot de eerste helft van de 19e eeuw op het stadhuis een bier- en wijnlokaal en een kasteel gevestigd.

 

>>> Adres : Komenského náměstí <<<

 

Kostel Narození Panny Marie a fara

 

De geboortekerk was oorspronkelijk een gotische kerk, die halverwege de 14e eeuw op de monumentenlijst staat. De pastorie, die oorspronkelijk werd verlicht door puntige ramen, is bewaard gebleven. Het schip werd na 1553 toegevoegd, het geheel onderging later een barokke renovatie.

 

Het torenloze gebouw van de kerk was omgeven door een begraafplaats. Voor de westgevel stond een enorme zeshoekige klokkentoren, waarvan op de bovenverdieping drie klokken verborgen waren. De klokkentoren werd in 1839 afgebroken en vervolgens bouwde de bouwer Rudolf Štech de kerk opnieuw en breidde deze uit tot zijn huidige vorm. Binnen in het gebouw is een waardevolle barokke inrichting.

 

De huidige verschijning van de pastorie dateert uit het begin van de 19e eeuw, toen het gebouw na een brand volledig werd herbouwd. In een bouwhistorisch onderzoek zijn echter overblijfselen van ouder metselwerk gevonden. Het parochiehuis staat waarschijnlijk al sinds de middeleeuwen op zijn plaats. Het gebouw, omgeven door laat-barokke boerderijgebouwen, dient nog steeds zijn oorspronkelijke doel.

 

>>> Adres : Poděbradova 125 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page