top of page
Nový_Bor.png

Nový Bor (**)

Regio (kraj) : Liberec

District (okres) : Česká Lípa
Coördinaten locatie : 50°45 N 14°33 O
GPS parking : nám. Míru
Website locatie : 
Nový Bor

weerbericht.png
pdf.png

Nový Bor (voorheen Bor u České Lípy) is een stad in het district Česká Lípa, op de grens van de Lužické hory PLA en de České středohoří PLA. Hij is vooral bekend om zijn glasindustrie. De stad telt ongeveer 12.000 inwoners.

 

De stad ligt 360 m boven zeeniveau en zijn lot wordt sinds het einde van de 17e eeuw geassocieerd met de glasindustrie. De vestiging van glasproductie en verdere ontwikkeling werd geholpen door de gunstige ligging langs de keizerlijke weg Praag - Rumburk - Zittau (1753) en ongeveer honderd jaar later ook de spoorlijn (1869). De stad is gelegen in een bosrijk, heuvelachtig landschap van de uitlopers van de Lausitzgebergte, en biedt dus veel mogelijkheden voor zomer- en wintertoerisme.

 

In de naoorlogse periode 1945-1989 kende de stad een aanzienlijke verplaatsing van de lokale Duitse bevolking en de immigratie van de Tsjechische bevolking uit het binnenland. In de tweede helft van de 20e eeuw begon de bouw van geprefabriceerde huizen en de bevolking begon in de jaren 70-80 aanzienlijk te groeien.

 

Bezienswaardigheden

 

Glasmuseum

 

Het glasmuseum werd opgericht in 1893 in een poging om de verbetering van kunst en kunstnijverheid en de ontwikkeling van de glasindustrie te ondersteunen.

De permanente tentoonstelling documenteert de stijlvolle en technologische ontwikkeling van Tsjechisch glas van de 17e eeuw tot heden door middel van verschillende glastentoonstellingen en modellen van glasateliers.

 

>>> Adres : nám. Míru 105 <<<

 

Maria Hemelvaartskerk

 

Op de fundamenten van de oorspronkelijke kerk uit 1747-1749 werd de huidige, laat-barokke kerk gebouwd in 1786–88. Het onderging verdere modificaties in 1893 en kreeg toen zijn huidige uiterlijk. De laatste reparatie van de kerk vond plaats aan het begin van de 21e eeuw.

 

Het gebouw is ovaal met een rechthoekige, halfronde pastorie. Het schip is gewelfd met een koepel op, de pastorie is geglazuurd met een plaquette, aan het einde een schelp. Het interieur van de kerk is vanaf het einde van de 18e eeuw in classicistische stijl ingericht.

 

>>> Ades : Spalova  <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page