top of page
Nový-Bydžov.png

Nový Bydžov (**)

Regio (kraj) : Hradec Králové

District (okres) : Hradec Králové
Coördinaten locatie : 50°14 N 15°30 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie : 
Nový Bydžov

weerbericht.png
pdf.png

Oorspronkelijk was Nový Bydžov een koninklijke stad, genoemd in bronnen in 1305, die werd gesticht op een regelmatige geometrische omtrek en al snel een belangrijk centrum van Pocidliní werd.

 

Als enige koninklijke stad in het westelijke deel van de uitgestrekte regio Hradec Králové werd Nový Bydžov vanaf 1751 aangewezen als de zetel van de nieuw gevormde regio Bydžov, die zich uitstrekte van het Reuzengebergte tot Vrchlabí, Jilemnice, Nova Paka, Jičín, Hořice, Nový Bydžov, Chlumec nad Cidlinou en Poděbrady Sadské. Vanwege een gunstigere locatie werd de zetel van de regio in 1784 overgedragen aan Jičín, maar de naam van de regio bleef tot 1850. Gedurende deze tijd bleef Nový Bydžov de grootste stad in de regio - in 1850 had het ongeveer 5.000 inwoners.

 

Van 1850 tot 1960 was Nový Bydžov continu een districtsstad.

 

Bezienswaardigheden

 

Neo-Renaissance Districthuis

 

Het districtshuis werd gebouwd volgens de plannen van de Praagse architect Jan Vejrych en werd in 1899 voltooid door Alois Jedlička. Het gebouw voorzag oorspronkelijk in de behoeften van de wijk Novobydžov en werd in de jaren 1932 tot 1933 uitgebreid met een uitbreiding in het zuidelijke deel.

 

De rijk gestructureerde en gedecoreerde architectuur bouwt voort op vergelijkbare oudere Vejrych-gebouwen en creëert een monumentale indruk (arcade-ingang met balkon, decoratieve veranda vanuit de vergaderzaal, stenen glijbanen op gevels en kroonlijsten).

 

Het gebouw werd tussen 1996 en 1999 tegen hoge kosten gerestaureerd, en twee allegorische figuren werden gerestaureerd aan de gevel, oorspronkelijk ontworpen door de Praagse schilder Josef Rektor.

 

>>> Adres : Jungmanna 1544 <<<

 

Neogotisch stadhuis

 

Het stadhuis wordt voor het eerst genoemd in bronnen in de jaren 1461 en 1462. Het neogotische gebouw van 1862 tot 1865 staat op de plaats van het oudere renaissancistische stadhuis en het aangrenzende Hruškovský huis.

 

Het centrale deel van het stadhuis wordt ingenomen door een grote vergaderzaal met plafond- en muurschilderingen van de lokale schilder Ludvík Nejedlý uit 1884, neogotische meubels van de Nechanice-timmerman Josef Žabka uit 1888 en bustes van MJ Hus en Jan Žižka uit Trocnov door de Praagse beeldhouwer J. Barth uit 1884-1890. Deze beeldhouwer is ook de auteur van grote zandstenen sculpturen in de nissen van de gevel van het stadhuis.

Een zeldzaam zandstenen beeld uit het begin van de 14e eeuw is ommuurd in de inkomhal van het stadhuis aan de rechterkant. Bij de ingang van het stadhuis werden opnieuw gedenkplaten van TG Masaryk en Edvard Beneš door de Hořice-beeldhouwer Karel Samohrd, vernietigd tijdens het vorige regime, geïnstalleerd.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page