top of page
Nymburk.png

Nymburk (**)

Regio (kraj) : Midden-Bohemen
District (okres) : Nymburk
Coördinaten locatie : 50°11 N 15°20 O
GPS parking : Náměstí Přemyslovců
Website locatie :
Nymburk

weerbericht.png

Nymburk is de hoofdstad van het district, dat haar naam draagt ​​in de regio Midden-Bohemen, gelegen op ongeveer 45 km ten oosten van Praag, aan de monding van de rivier de Elbe in Mrlina en heeft ongeveer 15.000 inwoners.

 

Nymburk werd gesticht rond 1275 door Koning Ottokar II van Bohemen. Gebouwd als een koninklijke stad, werd het Nuenburch genoemd en werd bevolkt door Duitse kolonisten. Doorheen de veertiende eeuw werd het aantal Tsjechische burgers verveelvoudigd. Tijdens de Hussietenoorlogen was de stad, vanaf 1425, onder de controle van de Taborieten.

 

Na de opstand van 1547 en de Slag bij de Witte Berg in 1619, kende de protestantse meerderheid in Nymburk een ernstige repressie, wat resulteerde in 1628 in de gedwongen emigratie van burgers die het katholicisme omarmd hadden. Tijdens de Dertigjarige Oorlog werd de stad veroverd door de Saksen en vervolgens vernietigd door de Zweden in 1631 en 1634. Het economische en demografische herstel van Nymburk kwam pas in de achttiende eeuw en werd in  het midden van de volgende eeuw één van de centra van de Tsjechische culturele renaissance.

 

Bezienswaardigheden

 

Kostel sv. Jiljí

 

De kerk van St. Jiljí,, zeldzaam voorbeeld van gotische baksteenarchitectuur met oorspronkelijk twee torens, werd gebouwd in de jaren 1280-1380. Zijn slanke toren stijgt tot een hoogte van 66 meter en vormt samen met de muren het typische decor van de stad. Ze was oorspronkelijk gewijd aan St.Nicolaas - de patroonheilige van zeelieden, kolonisten en schoolkinderen, en werd pas tijdens de Dertigjarige Oorlog gewijd aan St. Jiljí - de patroonheilige van de kreupelen en de armen.

 

Het oudste deel van de kerk is de pastorie met een vroeg-gotisch zuidportaal, dat oorspronkelijk als hoofdingang diende. De basiliek met drie schepen dateert uit de 14e eeuw, waarschijnlijk uit de jaren 1350-1369. Gelijktijdig met het driebeukige schip werd waarschijnlijk de noordelijke bakstenen toren gebouwd. De toren werd in de loop van de eeuwen verschillende keren door de bliksem getroffen, daarna afgebrand en de structuur barstte.

 

Tot op de dag van vandaag is alleen de zuidelijke toren, bekend als de "witte", bewaard gebleven, gebouwd van zandstenen blokken, waarschijnlijk tijdens het bewind van Karel IV.

 

>>> Adres : Kostelní nám. <<<

 

Renaissance stadhuis

 

Het stadhuis van Nymburk werd gebouwd in 1526, in een overgang van gotiek naar renaissance. Het oorspronkelijke gebouw had een rijke renaissancistische versiering - een prachtige renaissancistische gevel aan het plein, torentjes en een hoofdtoren met twee klokken en een klok. Een arcade werd geopend naar het plein en een renaissancistische erker of galerij viel op uit de façade op de 1e verdieping. Het portaal en de gevel waren versierd met schilderijen, evenals de gewelven onder de arcades. In 1631 en 1634 werd het verwoest door de Saksen en vervolgens in 1639 door de Zweden. Bovendien brandde het in 1686 af en werd het slechts "slecht" gerepareerd. Tot op de dag van vandaag zijn de stucversiering van het gebied achter het mausoleum rechts naast de straat en een stenen plaat met een Latijnse inscriptie bewaard gebleven.

 

Na een aantal reconstructies, werd het gerestaureerd in de oorspronkelijke stijl in 1939. Tussen 2003-2004 vond de laatste algemene reconstructie plaats.

 

>>> Adres : Náměstí Přemyslovců 163 <<<

 

Middeleeuwse muren

 

Oorspronkelijk werd de stad volledig omringd door de rivier Elbe en twee grachten, aangevuld met een dubbele lijn van versterkte muren. De originele bakstenen muren zijn bewaard gebleven in delen van de binnenwand, in de oostelijke en westelijke delen van de stad. Er zijn 205 meter herstelde wand met een hoogte van 6,2 meter en zes vierkante bastions van 15,5 meter hoge muren.

 

>>> Adres : Na Rejdišti <<<

 

Turkse toren

 

De oorspronkelijke waterwerken uit de renaissancestad werden in 1597 gebouwd van baksteen en steen nadat een oud houten gebouw was ingestort. De toren leverde tot het begin van de 20e eeuw Elbe-water aan vijf Nymburk-fonteinen.

 

Het is een drie verdiepingen tellende watertoren met een onregelmatige tienzijdige plattegrond en waarschijnlijk is deze vanuit één vestingstoren omgebouwd tot een waterleidingwerk. De ingang vanaf de zuidzijde is voorzien van een renaissancistisch zandstenen portaal. Deze toren, de Turkse toren genaamd, is een buitengewoon interessant technisch monument.

 

>>> Adres : Na Přístavě <<<

pdf.png
pdf.png
pdf.png
bottom of page