top of page

Ořechov (*)

Regio (kraj) : Zlín

District (okres) : Uherské Hradiště
Coördinaten locatie : 49°02 N 17°18 O
GPS parking : Ořechov 91
Website locatie : 
Ořechov

Ořechov.png
weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Ořechov ligt aan de zuidwestelijke rand van de regio Zlín, in de zuidoostelijke uitlopers van het Chřiby-gebergte, ongeveer 18 km van Uherské Hradiště. Tegenwoordig wonen er ongeveer 700 inwoners in het dorp op een oppervlakte van 600 ha. Het dorp zelf is gelegen in de vallei van de Ořechov-beek.

 

Kwaliteitslandbouwgrond in het Ořechov-gebied heeft lange tijd het agrarische karakter van het dorp bepaald met een aanzienlijk deel van de wijnbouw, die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven en wordt bevestigd door de bestaande grote wijngaarden op de zuidoostelijke hellingen van het dorp.

 

Bezienswaardigheden

 

Zámek Ořechov

 

Het uitgebreide kasteel in Ořechov werd gebouwd in de jaren 1629-1638 onder Jan Arnošt Plateis van Plattenstein. Het nam de plaats in van het voormalige fort dat in 1527 al werd genoemd.

 

Het kasteel werd in het midden van de 17e eeuw herbouwd in barokstijl. In 1682 verwierf het dorp Ořechov met het kasteel de familie van de graven van Magni. In 1746 werd een barokke kapel gebouwd nabij het kasteel. Het Velehrad-klooster verwierf echter al snel het landhuis en vestigde een monniken-sanatorium in het kasteel.

Vroeger was er een tuin met een klein park bij het kasteel, maar dat verdween in de tweede helft van de 19e eeuw.

 

Na de afschaffing van het Velehrad-klooster behoorde Ořechov tot het Religieus Fonds en kreeg verschillende eigenaren. Het kasteel kwam uiteindelijk in handen van de Salesiaanse Orde als kloostergebouw.

Sinds 1988 doet het kasteel dienst als opslagplaats voor medische benodigdheden.

 

Het kasteelgebouw wordt door de eigenaar gebruikt voor privédoeleinden, maar een deel ervan is opengesteld voor publiek.

 

>>> Adres : Ořechov 91 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page