top of page
Odry.png

Odry (*)

Regio (kraj) : Moravië-Silezië

District (okres) : Nový Jičín
Coördinaten locatie : 49°40 N 17°50 O
GPS parking : Masarykovo nám.
Website locatie : 
Odry

weerbericht.png
pdf.png

De stad Odry ligt op een hoogte van 274 m boven de zeespiegel in de regio Moravië-Silezië, in het district Nový Jičín in de pittoreske vallei van het Oder-bekken. Hij wordt omgeven door de beboste hellingen van de Lage Jeseník en komt uit op het zuidoosten tot aan de Moravische poort.

 

De eerste bewaard gebleven schriftelijke documenten over de stad dateren uit 1234. De historische kern van de stad is een monumentenzone.

 

Odry telt ongeveer 7.200 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Stedelijke monumentenzone

 

De grenzen van de stedelijke monumentenzone worden bepaald door het natuurlijke verloop van de voormalige stadsmuren. De overblijfselen van de oorspronkelijke stadsversterkingen zijn bewaard gebleven in de Zámecká-straat en een deel van de versterkingsmuur omringt ook het gebied van de parochiekerk van St. Bartholomeus.

 

De kern van de monumentenzone van de stad wordt gevormd door een stilistisch diverse reeks laatburgerhuizen van de laatmiddeleeuwse, renaissancistische en vroeg-barokke fundamenten. De oudste woningen zijn de gebouwen van voormalige koetsiersherbergen gelegen aan de in- en uitgang van het plein (woningen nr. 55 en 22).

 

Op het plein stond het oude stadhuis, dat in 1863 werd afgebroken vanwege de bereikbaarheid van het plein. Op zijn plaats staat tegenwoordig een fontein.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

 

Maria kolom

 

Het barokke beeld van de Onbevlekte Maagd Maria uit het derde kwart van de 18e eeuw is gemonteerd op een lage kolom boven een getrapte prismatische sokkel. De dynamisch opgevatte Maria staat op een aardse bol die om het lichaam van een slang is gewikkeld. Volgens de beschikbare geschreven bronnen staat de Mariakolom sinds 1785 naast het stadhuis. In 1966 werd het beeld beschadigd, maar het werd gerestaureerd.

 

>>> Adres : Masarykovo nám. <<<

 

Kerk van St. Bartholomeus

 

De parochiekerk van St. Bartholomeus wordt voor het eerst schriftelijk vermeld in 1373, maar het oorspronkelijke gebouw werd verschillende keren radicaal herbouwd. Tegenwoordig staat op zijn plaats de gotische basiliek met drie beuken met een pastorie met een veelhoekig uiteinde, gebouwd rond het midden van de 15e eeuw. Het schip werd herbouwd in 1691 en aangepast na een brand in 1792. In de as voor de gevel staat een hoge prismatische toren, gebouwd in de jaren 90 van de 18e eeuw.

 

>>> Adres : Kostelní 6/1 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page