top of page
Olomouc.png

Olomouc (***)

Regio (kraj) : Olomouc
District (okres) : Olomouc
Coördinaten locatie : 49°35 N 17°15 O
GPS parking : Dolní náměstí
Website locatie :
Olomouc

weerbericht.png
pdf.png

Olomouc is eeuwen lang de hoofdstad van Moravië geweest en herbergt daardoor een schat aan culturele bezienswaardigheden. Het is eigenlijk verbazingwekkend dat de stad niet zo populair is als Praag en Český Krumlov. Aan de schoonheid en bezienswaardigheden ligt het niet.

 

Olomouc telt ongeveer 100.000 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Sloup Nejsvětější Trojice
Zuil van de Heilige Drie-eenheid

 

De zuil van de Heilige Drie-eenheid in Olomouc is de grootste groep barokke sculpturen binnen één enkele sculptuur in Midden-Europa. De kolom is 32 meter lang en er is een kapel in het onderste gedeelte. De sculpturale decoratie bestaat uit 18 heiligenbeelden, 12 fakkeldragers, 12 reliëfs met halve figuren van de apostelen, evenals een sculptuur van de Hemelvaart van de Maagd Maria in het centrale deel van de kolom en een topbeeld van de Heilige Drie-eenheid.

 

Beide sculpturen zijn van koper en verguld. Individuele levensgrote figuren zijn bedekt met lichtgewicht en luchtige wandkleden, hun uitdrukkingen en gebaren zijn onderscheidend, maar niet overbelast met barokke dynamiek. De hele sculpturale decoratie van de kolom geeft een natuurlijke en harmonieuze indruk.

>>> Adres : Dolní náměstí <<<

Stadhuis

 

Het gebouw van het stadhuis van Olomouc, dat Hornímu náměstí domineert, staat al zes eeuwen symbool voor de economische en politieke betekenis van de voormalige koninklijke hoofdstad van Moravië.

 

Tegenwoordig is het het meest opmerkelijke architectonische monument van Olomouc seculiere architectuur en naast het aartsbisschoppelijk paleis en zes oude kerken is het ook het enige monument met een openbare of representatieve missie, die nog steeds zijn oorspronkelijke doel dient. Het is nog steeds de zetel van de gekozen gemeentelijke overheid en haar kantoor.

De bouw van het stadhuis met het huis van de koopman werd aan Olomouc verleend door de Moravische markgraaf Jošt Lucemburský uit 1378.

 

>>> Adres : Hornímu náměstí <<<

 

Astronomische klok

 

Het Oude Stadshuis van Olomouc heeft een astronomische klok, vergelijkbaar met die in Praag. Het oude stadhuis staat ook in Olomouc aan het marktplein. Een groot voordeel boven de astronomische klok in Praag is dat het in Olomouc een stuk rustiger is en men dus alle tijd en gelegenheid heeft dit uurwerk te aanschouwen.

 

>>> Adres : Dolní náměstí <<<

 

Sint Wenceslas kathedraal

 

De kathedraal Sint Wenceslas met zijn twee-torengevel is een onlosmakelijk onderdeel van de skyline van de stad. De derde, zuidelijke toren, precies 100,65 meter hoog, is de hoogste kerktoren in Moravië (en de tweede hoogste in de Tsjechische Republiek). Het halschip van de kerk is gebaseerd op de oorspronkelijke middeleeuwse opstelling.

 

De bouw van de kathedraal werd begonnen in de jaren 1104-1107. Het onafgewerkte gebouw werd ingewijd in 1131. In 1141 werd het voltooid en werd het een bisschopskerk. De originele Romaanse basiliek met drie gangpaden onderging vele wijzigingen en reconstructies. Na een brand in 1265 werd de kathedraal volledig herbouwd en kreeg een gotische uitstraling.

 

Op het einde van de 19e eeuw kreeg het hele gebouw, zowel binnen als buiten, een neogotisch uiterlijk. Onder de pastorie is een crypte toegankelijk via twee zijtrappen.

 

>>> Adres : Václavské náměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page