top of page
Opava.png

Opava (**)

Regio (kraj) : Moravië-Silezië
District (okres) : Opava
Coördinaten locatie : 49°56 N 17°54 O
GPS parking : Masařská
Website locatie :
Opava

weerbericht.png
pdf.png

Opava ligt langs de Opava-rivier nabij de Poolse grens en ligt ten noordwesten van Ostrava, waarvan het wordt gescheiden door een deel van de beboste heuvels van Oder.

 

De plaats werd voor het eerst opgenomen als Oppavia in 1195. Het was een leengoed van de Boheemse kroon in de vroege 14e eeuw en werd later de hoofdstad van Oostenrijks Silezië.

In 1820, na de Napoleontische oorlogen, kwamen vertegenwoordigers van Pruisen, Oostenrijk en Rusland daar bijeen voor het congres van Troppau.

 

Veel historische gebouwen in de stad werden verwoest in de Tweede Wereldoorlog. Een overlevende op het horní náměstí (bovenplein) is de 72 meter hoge stadhuistoren. Op het dolů náměstí (benedenplein) bevindt zich de gerestaureerde 17e-eeuwse jezuïetenkerk St. George.

 

De stad is nu een marktcentrum met goede trein- en wegverbindingen naar andere delen van Tsjechië, Slowakije en Polen. Men produceert er onder meer kleding, machines, treinwagons en levensmiddelen.

 

Bezienswaardigheden

 

Blücherův palác

 

Het barokke paleis gebouwd in de 16e eeuw kreeg zijn huidige uiterlijk tijdens de wederopbouw in 1737. Sinds 1832 was het eigendom van de familie Blücher. Het dient momenteel de behoeften van het Silezische Museum. De gevel is rijkelijk verdeeld door stucwerk en pilasters.

 

Het Lücher-paleis in Opava is een ander voorbeeld van de poging van de adel om de barok te promoten. Opava is altijd de hoofdstad van Silezië geweest en dus vonden alle belangrijke onderhandelingen en evenementen rond de landkwesties hier plaats. Daarom bouwden veel adellijke families hun stadskastelen in het historische centrum van de stad.

 

Het paleis, genoemd naar de Pruisische adellijke familie van de Blücher van Wahlstadt, vindt een nieuwsgierige bezoeker in de Masasarykova-straat (voorheen Panská-straat), op de hoek met de Hrnčířská-straat. Momenteel maakt het deel uit van het Silezische Museum, meer bepaald de afdeling natuurwetenschappen, en wacht het op wederopbouw om zijn barokke gevel weer een vervaagde glans te geven.

 

>>> Adres : Masarykova tř. 35 <<<

 

Radnice zvaná Hláska

 

Misschien wel het beroemdste symbool en monument van Opava, het stadhuisgebouw met een typische toren, die tegenwoordig bekend staat als Hláska, vult de oostelijke ruimte van het Bovenplein.

 

De relatief gecompliceerde en rijke geschiedenis van dit denkbeeldige centrale punt van de stad lijkt te worden weerspiegeld in de diverse en niet altijd begrijpelijke naam van de toren en het stadhuis zelf.

 

In het verleden fluctueerden de namen tussen de Duitse Turm, Stadtturm of Stadthausturm en de uitdrukking Schmetterhaus voor een huis onder de toren of Tsjechische uitdrukkingen zoals Hláska, Stadstoren of Klokkentoren zonder het overeenkomstige equivalent voor het huis zelf.

 

>>> Adres : Horní nám. 382/69 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page