top of page
Opočno.png

Opočno (***)

Regio (kraj) : Hradec Králové
District (okres) : Rychnov nad Kněžnou
Coördinaten locatie : 50°16 N 16°07 O
GPS parking : Kupkovo nám.
Website locatie :
Opočno

weerbericht.png
pdf.png

Opočno is een stadje in de regio Hradec Králové, en maakt deel uit van het district Rychnov nad Kněžnou. Opočno telt ongeveer 3.250 inwoners.

 

De eerste vermelding van het Opocno-heuvelfort (oppidum Opoczen), dat op de site van het huidige kasteel staat, dateert uit het jaar 1068. De oorsprong van het fort dateert waarschijnlijk uit de oprichting van de Tsjechische vroege feodale staat.

 

De belangrijke rol van Opočno in de geschiedenis vindt plaats in de eerste helft van de 14e eeuw door de oprichting van een gotisch kasteel met een stad. Het gotische kasteel werd veroverd en vernietigd door weeskinderen in 1425 en de stad leed enorm onder de aanwezigheid van de Hussieten. Vanwege de laatgotische intensieve bouwactiviteit werd het kasteel gereconstrueerd. Een massieve ronde toren bekend als een kerker en overblijfselen van een fort zijn bewaard gebleven uit deze periode. Aan het einde van de 15e eeuw werd Opočno overgenomen door een belangrijke Tsjechische aristocratische familie van Trčka van Lípa.

 

In de 16e eeuw was er een economische groei van de stad en een aantal belangrijke renaissancegebouwen werden gebouwd. Tussen 1560 en 1569 herbouwde de familie Trčka het kasteel tot een renaissancekasteel met een arcade-binnenplaats van het Noord-Italiaanse type, evenals een kasteelkapel. Naast de renaissancegebouwen van het kasteelcomplex, die in 1602 werd uitgebreid met een belangrijke architectuur van een zomerhuis met een siertuin en later door een balzaal, zijn er ook architecturale documenten van de renaissance op het land van de stad zelf.

 

De periode van het classicisme manifesteerde zich kwantitatief en zonder hogere artistieke eisen in de geleidelijke uitbreiding van het stedelijke grondgebied, die al in de barokperiode was begonnen.

De tweede helft van de 19e eeuw manifesteerde zich voornamelijk in de voltooiing en uitbreiding van de bestaande gebouwen en gaf een groot deel van de huizen een eclectisch uiterlijk, waarachter een ouder ontwikkelingsorganisme ligt. De naoorlogse periode bracht in Opočno een behoorlijke ontwikkeling teweeg, die zich echter hoofdzakelijk afspeelt in woonwijken die zodanig zijn gelegen, dat ze niet concurreren met het historische centrum.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Opočno

 

Een belangrijk Renaissance-gebouw van het Noord-Italiaanse type werd tussen 1560 en 1569 gebouwd door Vilém Trčka van Lípa op de plaats van een middeleeuws wachtkasteel uit de eerste helft van de 14e eeuw. Het kasteelgebouw zelf vormt het meest oostelijke puntje van het enorme gebouwencomplex.

Van de oorspronkelijke ingesloten lay-out met vier vleugels (tot 1820) zijn drie vleugels rond de rechthoekige binnenplaats, aan de oostzijde geopend door een terras, intact gebleven in de renaissancestijl. Alle drie de vleugels worden door drie doorlopende rijen arcades op de binnenplaats geopend.

 

Aanzienlijke barokke veranderingen van het kasteel werden gestart na de brand van het hele gebouw aan het einde van de 17e eeuw door de Italiaanse bouwer GB Allipradi.

 

Vanaf het begin van de 19e eeuw tot het begin van de 20e eeuw werden de binnenruimtes geleidelijk aangepast in de classicistische stijl en later in de zogenaamde Franse paleisstijl, gebaseerd op de renaissance en rococo. Na deze laatste aanpassing van Colloredian werden grote collecties schilderijen, wapens, etnografische exoten en jachttrofeeën in het kasteel van Opočno geplaatst.

 

>>> Adres : Trčkovo nám. 1 <<<

>>> Webadres : Kasteel Opočno <<<

 

Kerk van de Heilige Drievuldigheid

 

De oorsprong van de kerk, die deel uitmaakt van het kasteelterrein, dateert uit de eerste helft van de 14e eeuw, toen de gotische kasteelkapel van St. Andreas. In 1567 werd het gebouw herbouwd in renaissancestijl om het familiegraf van Trčka van Lípa er in onder te brengen.

 

In 1716 voerde Alliprandim een ​​belangrijke externe barokke reconstructie van het gebouw uit. Het originele Renaissance-interieur is bewaard gebleven. Het reliekschrijn en de preekstoel met gebeeldhouwde decoratie op het podium van 1711-1715 zijn het werk van een Italiaanse houtsnijder GB Bully. Het dateert uit het begin van de 18e eeuw.

 

Vanwege de architecturale waarden is het gebouw een van de toonaangevende bewaarde monumenten uit de Renaissance in de Tsjechische Republiek. Het renaissance-gebouw van de naburige parochie dateert uit 1567. Barokke veranderingen uit het begin van de 18e eeuw zijn een typisch voorbeeld van de ontwikkeling van de stad en de wederopbouw.

 

>>> Adres : Trčkovo nám. 3 - Opočno <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page