top of page
Orlík-nad-Vltavou.png

Orlík nad Vltavou (**)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen
District (okres) : Písek
Coördinaten locatie : 49°30 N 14°10 O
GPS parking : Zámek
Website locatie :
Orlík nad Vltavou

weerbericht.png
pdf.png

Orlík nad Vltavou is een kleine gemeente met ongeveer 500 inwoners, maar kan bogen op de aanwezigheid van een prachtig kasteel met kasteeltuin.

 

De naam Orlík nam het dorp over van het kasteel, dat op een rotsklif boven het stuwmeer van Orlík staat. Het is ook de belangrijkste toeristische aantrekkingspool, waar in een groot Engels park een netwerk van paden en brede wegen en een pseudo-gotische Schwarzenberg-tombe verweven is.

 

Orlík nad Vltavou werd gevormd door de dorpen Staré Sedlo en Višňovka samen te brengen. In het centrum van Stare Sedlo is een klein plein met een  barokke kerk. Voor de pastorie staat een historische stenen schandpaal.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Orlík

Het kasteel van Orlík kreeg zijn huidige uiterlijk tijdens de laatste neogotische reconstructie in de 19e eeuw. Het behoort tot de Schwarzenbergs en laat, naast een rondleiding door het interieur met antiek meubilair, schilderijen, porselein en vele jachttrofeeën en bestellingen, uitnodigen naar het uitgestrekte omliggende park. Handige paden die door de hellingen boven de Orlík-dam slingeren, leiden  naar het Schwarzenberg-graf.

Het mooiste uitzicht op Orlík begint vanaf het wateroppervlak. De dam is bekleed met een natuurpad dat leidt van Orlík naar Zvíkovské Podhradí en naar het kasteel van Zvíkov. Een interessante bezienswaardigheid is de Žďákovský brug, die tegelijkertijd werd gebouwd met de Orlik dam en in gebruik genomen werd in april 1967.

 

In die tijd was het de grootste overspannen stalen brug in de wereld, met een hoogte van 100 meter boven de basis van de dam en ze is nog steeds de hoogste brug in de Tsjechische Republiek.

 

>>> Adres : Zámek <<<

>>> Website : Kasteel Orlík n Vlt. <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page