top of page
Oslavany.png

Oslavany (*)

Regio (kraj) : Zuid-Moravië

District (okres) : Brno-venkov
Coördinaten locatie : 49°07 N 16°20 O
GPS parking : U Zámku 173-1
Website locatie : 
Oslavany

weerbericht.png
pdf.png

Oslavany (4.700 inwoners, inclusief Padochov) is het eindstation van de spoorlijn van Brno via Mor. Bránice.

Het ligt in de schilderachtige vallei van de rivier de Oslava, 25 km ten zuidwesten van Brno, op de grens van de Dyjskosvratecký úval en de Boheems-Moravische Hooglanden. De ontwikkeling strekt zich ook uit in de diepe vallei van de beekjes Balinka en Ketkovského. Een deel van de stad is de stad Padochov, van oorsprong een onafhankelijk mijndorp 1 km ten noorden van Oslavany.

 

Bezienswaardigheden

 

Renaissance kasteel

 

Het kasteel is een groot gebouw met één verdieping dat een kwadratuur vormt rond twee rechthoekige binnenplaatsen. De binnenplaats is verdeeld door arcades.

Een deel van het kasteel is de kasteelkapel, oorspronkelijk de kerk van de Maagd Maria, die is gemaakt van een romaanse basiliek met drie beuken en door reconstructie omgevormd tot een gotisch gebouw met één beuk en een kruisgewelf.

 

De achthoekige kerktoren is afgewerkt met een ui en een klaproos. Aan de zuidkant van de kerk staat een gewelfde renaissancistische vestibule van één verdieping door de pastorie uit 1583.

 

>>> Adres : U Zámku 173/1 <<<

 

Parochiekerk van St. Mikuláš

 

De kerk werd voor het eerst schriftelijk vermeld in 1320, werd in de tweede helft van de 16e eeuw herbouwd in renaissancestijl en de huidige barokke uitstraling is uit de tweede helft van de 18e eeuw.

Het gotische Mariabeeld met het kind uit de kloosterkerk is bewaard gebleven van de oude kerk - waarschijnlijk een geschenk van koningin Eliška Přemyslovna uit 1312 - en een verzilverd en verguld Mariabeeld uit 1707.

 

>>> Adres : Kostelní <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page