top of page
Ostrov.png

Ostrov (**)

Regio (kraj) : Karlovy Vary

District (okres) : Karlovy Vary
Coördinaten locatie : 50°18 N 12°57 O
GPS parking : Staré nám.
Website locatie :
Ostrov

weerbericht.png
pdf.png

Ostrov is een stad in de regio Karlovy Vary, gelegen op 10 km van Karlovy Vary, aan de rivier Bystřice en aan de voet van het Ertsgebergte - onder Klínovec. De stad heeft ongeveer 17.000 inwoners.

 

De historische kern is een stadsmonumentenzone met sporen van gotiek, renaissance en barok. Het dominante deel van de oude stad is het Ostrov-kasteel, dat na de wederopbouw (sinds augustus 2014) de zetel werd van de stad en het stadskantoor van Ostrov. Het kasteelterrein omvat ook het gereconstrueerde paleis van prinsen, de zetel van de gemeentelijke bibliotheek van Ostrov en een uitgebreid kasteelpark, dat verbonden is met het historische kloosterterrein.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Ostrov

 

Het Ostrov-kasteel is eigenlijk een groot gebouwencomplex, gebaseerd op een oudere residentie van tot nu toe onbekende oorsprong, die aan het begin van de 15e en 16e eeuw werd verbouwd tot een renaissancekasteel - de voorouderlijke residentie van de eilandtak van de Šlik-graven, waarschijnlijk Kašpar Šlik.

 

Tegenwoordig herbergt het kasteel het stadhuis en hebben toeristen toegang tot de hal met een tentoonstelling van porselein en versnaperingen, een informatiecentrum, een tentoonstelling op zolder en een sala terrena.

 

>>> Adres : Jáchymovská 1 <<<

 

Stará radnice

 

Het gotische-renaissancistische gebouw van het oude stadhuis bevindt zich midden in het historische stadscentrum, op het oude stadsplein.

 

Oorspronkelijk was het een middeleeuws gebouw, maar het stadhuis is verschillende keren afgebrand, dus het huidige uiterlijk werd beïnvloed door de reconstructies in 1569, 1795 en 1866.

 

Bij de ingang van het oude stadhuis bevindt zich de oorspronkelijke consulszaal - de huidige ceremoniële hal van de stad Ostrov. Ze heeft een bewaard gebleven fragment van een origineel renaissanceschilderij.

>>> Adres : Staré nám. 46 <<<

 

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Einsiedeln

 

De kapel van OLV van Einsiedeln is het dominante gebouw van het kloostercomplex in Ostrov. Dit

werd gebouwd in 1709-1710.

 

De rechthoekige kapel met een ingesprongen rechthoekig uiteinde heeft een rijk architectonische entreegevel die uitkijkt op de stad.

De ingang wordt omlijst door geribbelde pilasters, met daarop een gescheurd fronton met het alliantie-embleem van de eigenaren van het landhuis - links de markgraven van Baden, rechts de hertogen van Saksen-Lauenburg. Het hele gebouw wordt bekroond door een hoge gevel met een reliëf van de dood van de Maagd Maria. Een beeld van de Maagd Maria werd in het bovenste fronton geplaatst, twee andere heiligen aan de zijkanten van de gevel.

 

>>> Adres : Klášterní 141 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page