top of page

Přílepy (*)

Regio (kraj) : Zlín

District (okres) : Kroměříž
Coördinaten locatie : 49°19 N 17°37 O
GPS parking : Přílepy 4
Website locatie : 
Přílepy

Přílepy.png
weerbericht.png
pdf.png

Het dorp Přílepy ligt waar de Haná-vlakte de Holešov-regio in loopt en het Hostýn-gebergte ontmoet. Het is gelegen aan de zuidkant van de bergketen en vormt de laatste uitloper van de Karpaten op een hoogte van 280 meter, op een afstand van 2,8 km van de stad Holesov. Přílepy telt ongeveer 1.000 inwoners.

 

Het huidige Přílepy, zoals vermeld door de "Zemské desky" in Olomouc, werd gecreëerd tijdens het bewind van Přemysl Otakar II. in 1278. De eigenaar van deze nederzetting was Hendrik van Přílep. Op dat moment stond op de plaats van het huidige kasteel een fort.

 

In het verleden, net als in het hele gebied, werden huizen gebouwd op gestapelde stenen van geknede bakstenen. Deze waren gemaakt van klei, vermengd met gesneden stro en kaf. Ze kregen vorm in houten vormen en mochten drogen in de zon. De dakbedekking bestond voornamelijk uit rietgedekte stro-grijze uitzonderlijk houten dakpannen. De dakbedekking van deze oude huizen, vooral bij de hoofdweg en het dorpsplein, is in de loop der jaren veranderd, maar in deze bewoonde huizen staan ​​al eeuwen enkele muren.

De rieten daken veroorzaakten de grootste brand in Přílepy in 1883, toen de hele "Záhumení" afbrandde.

Bezienswaardigheden

Kasteel van Přílepy

 

Het oorspronkelijke fort werd herbouwd onder invloed van de familie Seilern in 1852. Het kasteel kreeg zijn huidige vorm door verdere wederopbouw in 1885. Het was eigendom van de familie Seilern tot 1945, toen het werd genationaliseerd.

 

In de jaren 1955-1994 was hier een gynaecologische en verloskundige afdeling actief. Momenteel is het kasteel eigendom van de gemeente.

 

Het aangrenzende park is ontstaan ​​in de jaren 1850-1892. Momenteel is het park gerenoveerd en staan ​​er veel zeldzame bomen. Het kasteel en het park behoren tot de beschermde monumenten.

 

>>> Adres : Přílepy 4 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page