top of page
Přibyslav.png

Přibyslav (*)

Regio (kraj) : Vysočina

District (okres) : Havlíčkův Brod
Coördinaten locatie : 49°35 N 15°44 O
GPS parking : Bechyňovo náměstí
Website locatie : 
Přibyslav

weerbericht.png
pdf.png

De stad Přibyslav ligt aan de westkant van de Boheems-Moravische Hooglanden in de regio Vysočina, district Havlíčkův Brod op een hoogte van 483 m. Přibyslav telt ongeveer 4.000 inwoners.

 

De eerste geloofwaardige verslagen van Přibyslav dateren uit het midden van de 13e eeuw. Dit ontkent echter niet de mogelijkheid van het bestaan ​​van een oudere nederzetting in de regio. Het schriftelijke bewijs hiervan is echter niet bewaard gebleven.

 

In het midden van de 13e eeuw kreeg Přibyslav door de Tsjechische koning Wenceslas I stadsrechten. Tijdens de Hussietenoorlogen (1420-1434) en in de daaropvolgende jaren werd de zilverwinning verminderd en later gedurende vele decennia volledig onderbroken. Pogingen om het te herstellen in de 16e-18e eeuw en later leidden niet tot de verwachte resultaten.

 

Kleine bedrijven, opgericht in de tweede helft van de 19e eeuw, waren vooral gericht op de verwerking van landbouwproducten, vooral aardappelen, later melk en de productie van landbouwmachines en gereedschappen.

Bezienswaardigheden

 

Gotische toren

 

De bouw van de gotische toren in Přibyslav begon in 1497, omdat de originele toren tijdens de belegering door Hussieten-troepen ernstig werd beschadigd. De enorme muren suggereren al dat hij werd gebouwd als een verdedigingstoren.

 

De ingang ervan is tot 7 m hoog, tot de eerste verdieping. Voor toegang van buitenaf werd altijd een houten toegang gebruikt, die in tijden van gevaar gemakkelijk verwijderd kon worden. De doorgang naar de tweede verdieping was zo smal blootgelegd dat, in geval van vijandelijke penetratie in de toren, deze gemakkelijk kon worden gebarricadeerd of snel kon worden ommuurd.

 

De afzonderlijke verdiepingen, zijn verbonden door een smalle houten trap, zodat de verdedigers, altijd in geval van een aanval, een voordeel hebben. De trap is aan de rechterkant - van bovenaf - aangelegd voor hekwerk.

 

>>> Adres : Kostelní 267 <<<

 

Kasteel van Přibyslav

 

Het kasteel van Přibyslav werd in 1560 gebouwd door Zachary van Hradec op de plaats van een voormalig boerenerf, dat toebehoorde aan het kasteel van Přibyslav en werd afgebrand tijdens de verovering van de stad in 1424.

Er zijn twee binnenplaatsen in het kasteel. De tweede - de oudste - is versierd met zuilen in Toscaanse stijl.

 

Het gebouw herbergt nu het Brandweermuseum en het Brandweerverplaatsingscentrum.

 

>>> Adres : Husova <<<

 

Ruiterstandbeeld van Jan Žižka

 

Het ruiterstandbeeld in het park ten zuiden van het Přibyslav-kasteel is hoogstwaarschijnlijk een verkleind werkend "model" van B. Kafka voor zijn monumentale standbeeld van Jan Žižka in Vítkov in Praag, alleen de afmetingen verschillen echt van het meer bekende origineel.

 

>>> Adres : Husova 301 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page