top of page
Pacov.gif

Pacov (**)

Regio (kraj) : Vysočina

District (okres) : Pelhřimov
Coördinaten locatie : 49°28 N 15°00 O
GPS parking : nám. Svobody 1
Website locatie : 
Pacov

weerbericht.png
pdf.png

Op de grens van de Boheems-Moravische Hooglanden en Zuid-Bohemen tussen Tábor en Pelhřimov ligt de stad Pacov met 5.000 inwoners op een oppervlakte van 3.584 ha.

 

Pacov omvat de lokale delen van Jetřichovec, Velká Rovná, Bedřichov, Roučkovice en Zhoř. De oudst bekende geschiedenis gaat terug tot het begin van de 13e en 14e eeuw.

 

De eerste schriftelijke vermelding van de stad dateert uit het begin van de 14e eeuw en de materiële documenten zijn zelfs nog ouder. Deze omvatten met name de romaans-gotische grafsteen van Hron van Pacov, die uniek is in termen van geschiedenis en kunst.

 

De periode van de eerste welvaart van de stad is de 15e en 16e eeuw, toen Pacov de eerste stadsrechten ontving. Deze periode omvat ook de gotische reconstructie van de decanale kerk.

 

De Duitse bezetting en de Tweede Wereldoorlog betekenden vooral het verlies van mensenlevens. Het grootste deel van de joodse bevolking, van wie er nogal wat in de stad waren, keerde niet terug uit Auschwitz, Terezín en andere kampen.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Pacov

 

Oorspronkelijk gesticht in de 13e eeuw, werd het kasteel herbouwd in de 16e eeuw onder de Robmháps van Suchá.

In 1708 kwamen karmelieten op blote voeten naar Pacov en na 1718 werd de aristocratische residentie geleidelijk omgevormd tot een klooster met de kerk van St. Wenceslas. In 1787 werd het klooster opgeheven en het gebouw werd weer gebruikt als kasteel. De vierkante gesloten plattegrond werd geopend door de sloop van de oostvleugel aan het einde van de 19e eeuw.

 

In de jaren 60 deed dit deel van het kasteel dienst als school en appartement voor leerkrachten. Het kasteel was tot mei 1945 eigendom van de familie Weiss von Tessbach, toen het onder staatsbestuur kwam en in 1947 werd het bezet door een militair garnizoen. Het leger verliet het gebouw in 1992, maar pas in 1997 werd het overgedragen aan de stad.

 

Momenteel zijn hier het stadskantoor van Pacov, het gemeentelijk museum Antonín Sova in Pacov, de gemeentebibliotheek van Pacov en het informatiecentrum gevestigd.

 

>>> Adres : nám. Svobody 1 <<<

 

Kostel sv. Archanděla Michaela

 

De oorspronkelijke kerk van St. Michael werd opgericht in de 13e eeuw. De kerk werd in de tweede helft van de 14e eeuw herbouwd tot een gotische kerk met twee schepen met een toren op de zuidwestelijke hoek, een veelhoekig gesloten koor en een noordelijke sacristie.

 

In de eerste helft van de 15e eeuw werd ze omgebouwd tot een asymmetrisch tweeschip. Aan het begin van de 16e eeuw werd het schip gewelfd met kruisende stergewelven.

 

Het westelijke en noordelijke emporium in het schip en de overblijfselen van het schilderij dateren uit het begin van de 17e eeuw. De toegang tot de kerk leidt vanuit het zuiden door een opmerkelijk gotisch portaal dat in 1737 werd aangepast. Het interieur stamt uit de 17e en 18e eeuw.

 

Het schip heeft een vroeg-gotische granieten grafsteen van de stichter van het Pacov-kasteel, Hron van Pacov uit het einde van de 13e eeuw. Extra grafstenen werden in de muur rond de omtrek van de kerk geplaatst.

 

>>> Adres : nám. Svobody 321 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page