top of page
Pardubice.png

Pardubice (***)

Regio (kraj) : Pardubice
District (okres) : Pardubice
Coördinaten locatie : 50°1 N 15°46 O
GPS parking : Pernštýnské
Website locatie :
Pardubice

weerbericht.png
pdf.png

Pardubice ligt in het midden van Oost-Bohemen aan de samenvloeiing van de Elbe en Chrudimka. De oudste nog bestaande schriftelijke vermelding van haar bestaan ​​dateert uit het einde van de 13e eeuw, en ze werd een stad rond 1340. In die tijd behoorden ze tot het Graven van Pardubice, waarvan de belangrijkste figuur Arnošt van Pardubice was, de eerste aartsbisschop, adviseur en vriend van Praag.

Tweehonderd jaar later kwam de uitdrukking "Glinsteren als Pardubice" tot leven in Bohemen, die geenszins overdreven was. Uiteindelijk kan iedereen hier nog steeds van worden overtuigd door te wandelen door het historische deel van de stad, dat met zijn kasteel en plein, omgeven door pittoreske straatjes, een van de unieke ter wereld is.

 

De middeleeuwse bloei van Pardubice was te danken aan de familie van de heren van Pernštejn. William, die de stad met de omliggende landgoederen aan het einde van de 15e eeuw kocht, herbouwde het plaatselijke waterkasteel tot een laat-gotische residentie, en zijn zonen Vojtěch en Jan bleven het vervolgens herbouwen in de geest van de Renaissance. Tegenwoordig is het kasteelcomplex Pardubice met vestingwerken een van de weinige unieke kastelen die in de wereld zijn bewaard. Vilém van Pernštejn besliste ook over de plattegrond en de uniforme stijl van de stad, die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. Laatgotische en renaissancistische huizen, die organisch gebouwen uit latere periodes aanvullen, staan ​​nog steeds op het historische plein in Pardubice.

 

Nadat het landgoed Pardubice in 1560 van de handen van Pernštejn overging naar het bezit van de koninklijke kamer, begon het belang en de bekendheid van Pardubice te dalen, hoewel ze af en toe de heersers bezochten en in de 18e eeuw de stad ook een belangrijke vesting was. Aan de andere kant werden ze vaak geplaagd door oorlogen en ziekten en strikte gildenregelingen beperkten de bloei van het bedrijfsleven.   

 

Uiteindelijk kwam er echter een einde aan de massieve vestingwerken vanwege de geleidelijke ontwikkeling van de stad dankzij de spoorweg. De oorspronkelijke route van Pardubice naar Olomouc of naar Praag vanaf 1845 begon al snel uit te breiden in andere richtingen en voorspelde de positie van Pardubice als een belangrijk verkeersknooppunt, waarin de voordelige positie van de stad in het centrum van Bohemen een belangrijke rol speelde.

 

Kort nadat de spoorweg was aangelegd, begon de industrie zich te ontwikkelen in Pardubice.

Het begin van de 20e eeuw in Pardubice wordt voornamelijk geassocieerd met Jan Kašpar, de pionier van de Tsjechische luchtvaart, die in 1911 de eerste langeafstandsvlucht maakte van Pardubice naar Praag. Op dat moment begon de chemische en elektronische industrie zich te ontwikkelen in Pardubice. Na de ellendige Eerste Wereldoorlog en de oprichting van het onafhankelijke Tsjechoslowakije in 1918, werd de rol van Pardubice als regionaal centrum versterkt.

 

Na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog in mei 1945, verlangden de meeste mensen gretig naar een terugkeer naar het normale leven, maar de communistische staatsgreep in februari 1948 bracht het land gewoon weer een totalitair regime.                  

Pardubice bloeit de laatste jaren. De oude stad en vooral het kasteel werden gereconstrueerd, die van een vervallen ruïne veranderde in een prachtig historisch monument. Een aantal nieuw gebouwde huizen werden toegevoegd aan de gerepareerde huizen, en het hele nieuwe plein met complexen van residentiële, administratieve en commerciële gebouwen is ook gepland in het centrum van de stad. De oudste geprefabriceerde woonwijken begonnen een wederopbouw te ondergaan, die ze zou moeten transformeren in kleurrijke en gezellige woonplaatsen. Nieuwe parken en bossen zijn en worden gemodificeerd, nieuwe speeltuinen worden gecreëerd.

 

Bezienswaardigheden

 

 

Kasteel van Pardubice

Het kasteel van Pardubice is in veel opzichten een uitzonderlijk monument. Men vindt hier de oudste act uit de geschiedenis van de Tsjechische kunst Fortun Volubilis met de oudste renaissancemuurschilderingen in Bohemen, de lang omsloten kapel van de drie koningen of publiekelijk ingesloten schuilplaatsen voor civiele verdediging in de noordoostelijke ronde van de kasteelmuren.

 

Uniek is ook de originele lay-out van een vlak waterkasteel bewaard gebleven, omsloten van de buitenwereld door massieve aardeheuvels, die ook het comfort van een groot renaissancekasteel bieden.

Het uiterlijk werd verzorgd door de heren van Pernštejn. Tegenwoordig is het kasteel de zetel van het Oost-Boheemse Museum en de zetel van de Oost-Boheemse Galerij.

 

>>> Adres : Zámek 2 <<<

Pernštýnské náměstí

De herenhuizen op het pittoreske plein en in de aangrenzende straten dragen sporen van weelderige laatgotische bouw uit het begin van de 16e eeuw in de vorm van stenen stijlen en portalen en vooral de overblijfselen van geschilderde nissen in zoldergevels, boven de oorspronkelijk twee verdiepingen tellende huizen.

 

De vroege Renaissance liet zijn getuigenis achter op de typische gewelfde gevels van de huizen, herbouwd tot huizen met twee verdiepingen, evenals de overblijfselen van schilderijen op verschillende gevels van het huis en vooral in talrijke terracotta voering. De meeste huizen hebben echter exterieurdecoraties ontvangen tijdens de barok, rococo, classicisme, en latere aanpassingen.

 

Het stadhuis van Pardubice is een historische reconstructie van oudere huizen, daterend van 1892 tot 1894. De Pestkolom met een standbeeld van de Maagd Maria uit 1695, versierd in 1775 door Jakub Teplý, heeft een kostbare zandstenen balustrade.

 

De herenhuizen op het pittoreske plein en in de aangrenzende straten dragen sporen van weelderige laatgotische bouw uit het begin van de 16e eeuw in de vorm van stenen stijlen en portalen en vooral de overblijfselen van geschilderde nissen in zoldergevels boven de oorspronkelijk twee verdiepingen tellende huizen.

 

>>> Adres : Pernštýnské náměstí <<<

 

Stadhuis van Pardubice

De bouw van het nieuwe stadhuis in 1892-1894 betekende de grootste ingreep in het oorspronkelijke vroegmoderne stadscentrum. Op de plaats van het oude stadhuis en drie andere afgebroken huizen aan de noordkant van het plein, werd een groot neo-renaissancistisch stadhuiscomplex gebouwd, ontworpen door architect Jan Wejrych. De voorgevel is versierd met medaillons die de Tsjechische koningen vertegenwoordigen. Tussen de ramen van de tweede verdieping zijn fresco's met allegorieën van deugdzaamheid. Sgraffito volgens het ontwerp van Mikoláš Aleš, met dans, recitatie, muziek en de cultus van de stad Pardubice, valt op aan de achtergevel.

 

Het standbeeld van de ridder die de gevel van het stadhuis siert, is gemaakt volgens de figuur van Vojtěch van Pernštejn op een grafsteen in de kerk van St. Bartholomeus. Zeldzame bezoekers worden ontvangen in de historische hal met cassetteplafond en allegorische schilderijen, de muziekzaal met balkon serveert culturele en sociale evenementen.

 

>>> Adres : Pernštýnské náměstí 1 <<<

 

Groene poort

 

De Groene Poort is een mijlpaal in het stedelijk monumentenreservaat. Ze kreeg haar karakteristieke koperen daktoren na de grote brand van de stad in 1538. Ze wordt voor het eerst in 1547 expliciet genoemd als de "Groene Poort".

 

Ze toont het wapenschild van de heren van Pardubice, wiens wapenschild wordt gebruikt als een wapenschild van Pardubice. Achter de toegangspoort bevindt zich een toren van meer dan 60 m hoog, die zijn huidige vorm kreeg tussen 1910-1912. De toren is open in het seizoen en biedt een prachtig uitzicht op het beschermd stadsgezicht en het kasteel, evenals de omgeving met inbegrip van kasteel Kunětická hora.

 

Een tentoonstelling ter herdenking van de geschiedenis van de Groene Poort en enkele andere objecten van het Stedelijk Natuurreservaat is geïnstalleerd in het voorverdedigingsgebied, naast archiefmateriaal, inclusief kaarten. Men kan ook de gipsmodellen van de Groene Poort en de kerk van St. Bartholomeus zien.

 

>>> Adres : Zelenobranská 68 <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page