top of page
Pelhřimov.png

Pelhřimov (**)

Regio (kraj) : Vysočina
District (okres) : Pelhřimov
Coördinaten locatie : 49°25 N 15°13 O
GPS parking : Dr. Tyrše
Website locatie :
Pelhřimov

weerbericht.png
pdf.png

Pelhřimov is een stad in de regio Vysočina, maakt deel uit van het district Pelhřimov en telt ongeveer 16.500 inwoners.

 

De eerste nederzetting Pelhřimov was waarschijnlijk gelegen rond de kerk van St. Vitus en de Hrnčířská-straat in de eerste helft van de 13e eeuw. Deze nederzetting werd geplunderd in 1289 door Vít van Hluboká. In 1290 verleende bisschop Tobias van Bechyně het recht om de stad te herstellen en te versterken met muren. Het grondplan van de stad zelf suggereert dat het een kolonisatiewerk was, meestal bezet door Duitse kolonisten.

De ontwikkeling van de stad werd gunstig beïnvloed door de zilverwinning rond Křemešník. Een aantal ambachten werden ook ontwikkeld in de stad, voornamelijk gordijnen, linnen, weven, verven, peperkoek en brouwen.

 

In 1550 liet Adam Říčanský van Říčany een kasteel bouwen in de nabijheid van de stadsmuren. In 1596 was Pelhřimov door keizer Rudof II gepromoveerd tot koninklijke stad.

 

Door een enorme brand in 1646 werd de stad grotendeels verwoest, toen de meeste gebouwen in de stad afbrandden. Paradoxaal genoeg dankt Pelhřimov zijn uitgebreide uiterlijk aan de vuren. Een ander catastrofaal vuur verwoestte de stad in 1766, maar dit is de reden waarom de herenhuizen een uniform renaissance-barok karakter hebben.

 

De negentiende eeuw was een periode van industriële ontwikkeling voor de stad. Vooral de industrie van borstels, breien en landbouwmachines werd opgericht.

 

Naast de bovengenoemde industrieën, die in de meeste gevallen tot op de dag van vandaag hebben overleefd, heeft brouwen een lange traditie. Bier werd gebrouwen in Pelhřimov in 1552, toen de stad het brouwrecht kreeg. Aanvankelijk was de brouwerij gevestigd in twee huizen in de straat Růžová, op de locatie van de huidige middelbare technische school. Aan het einde van de 16e eeuw werd een nieuwe brouwerij gebouwd achter het decanaat. De derde brouwerij, die vandaag de naam "Pilgrim" draagt, werd gebouwd aan het einde van de 19e eeuw in de plaats Na Hradišti. Pils-type bier wordt hier gebrouwen, ongepasteuriseerd, zonder chemische toevoegingen en van uitstekende smaak.

 

Bezienswaardigheden

 

Lagere (Jihlavská) poort

 

De poort werd gebouwd in de 16e eeuw als een vast onderdeel van de stadsvestingwerken. Ze is vijf verdiepingen hoog, 36 m. Het dak is een enorm zadel - een achthoekige lantaarn met een ui, een koepel en een vlag met een ster komt uit de nok. Het einde wordt gevormd door een kroonlijst met een Renaissance-profiel, erboven zijn vier erkers, waarvan er twee wijzerplaten dragen (de klok werd waarschijnlijk aan het einde van de 17e eeuw geïnstalleerd).

 

Tijdens de laatste reparatie in 2013 werden de hoekligger en zonnewijzer teruggegeven. Vervolgens werden volksschilderijen van landschappen en huizen gerestaureerd in het interieur van de bovenverdieping.

 

>>> Adres : Karlovo náměstí <<<

 

Bovenste (Rynárecká) poort

 

Net als de onderste poort, werd de bovenste poort gebouwd in de 16e eeuw. Vroeger had het een voorste poort, bestaande uit een kleinere poort, die grenst aan een andere poort, in de volksmond bekend als "Kolíbka" (herbouwd in 1584 na de stadsbrand in 1561).

 

De poort was nog in de 18e eeuw uitgerust met een ophaalbrug. De klok werd geïnstalleerd aan het einde van de 17e eeuw. De wijzerplaat van het plein is versierd met twee tinnen figuren van geiten, die blijven hangen tijdens het kloppen van de klok. Er zijn kopieën van de originele panelen die doen denken aan de brand en de daaropvolgende bouw van deze poort in de 16e eeuw. De originelen worden bewaard in het museum.

 

>>> Adres : Poděbradova <<<

 

Fontein met standbeeld van st. James

 

Putten en fonteinen zijn al sinds de oudheid een essentieel onderdeel van steden. Ze waren de belangrijkste bron van drinkwater. De fontein op het plein werd voor het eerst genoemd in 1546. De huidige vorm van de fontein is van 1828. In het midden van de fontein staat een achthoekige kolom met een versierde kroonlijst, waarop een vierhoekige kop met vier leeuwenkoppen die water spuwen. Op de top van de kernkop staat een standbeeld van St. James in een pelgrimsjurk versierd met schelpen en een hoed op zijn rug. Hij heeft een pelgrimsstok in zijn hand met een kruis erop. St. James is de patroonheilige van Spanje en onder andere de patroonheilige van pelgrims. De plaatsing van zijn standbeeld op de fontein is symbolisch, omdat Pelhrimov een pelgrim in het wapen heeft en als men bedenkt dat de naam Pelhrimov is afgeleid van het Latijnse Pelegrimus, wat in feite een pelgrim betekent, kan men hem ook beschouwen als een beschermheilige van Pelhrimov.

>>> Adres : Masarykovo náměstí <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page