top of page
Písek.png

Písek (***)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen
District (okres) : Písek
Coördinaten locatie : 49°18 N 14°8 O
GPS parking : Kollárova 77
Website locatie :
Písek

weerbericht.png
pdf.png

Písek is een stad in het noorden van de regio Zuid-Bohemen, en maakt deel uit van het district Písek. De stad is met zijn 30.000 inwoners de op twee na grootste stad van Zuid-Bohemen (na České Budějovice en Tábor).

 

Aan de oevers van de rivier de Otava, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Praag, stichtten Boheemse koningen het kasteel en de stad Písek kort voor het midden van de 13e eeuw. De naam is afgeleid van het goudhoudende zand, dat gespaard werd, om dit waardevolle metaal te gelde te maken. Písek werd voor het eerst genoemd in geschreven bronnen in een document van koning Wenceslas I in 1243.

 

Dankzij goudwinning en ijverige handels- en productieactiviteiten ontwikkelde de stad zich snel en genoot van de welwillendheid van heren, zoals Přemysl Otakar II, Karel IV en Wenceslas IV, die hier regelmatig te gast waren.

In de jaren 1619-1620 werd Písek drie keer belegerd en elke keer werd het veroverd, wat helaas resulteerde in enorme verliezen aan mensenlevens en het in brand steken van de meeste huizen.

 

Vanaf de 19e eeuw begon het uiterlijk van Písek aanzienlijk te veranderen, de stad breidde zich uit voorbij de middeleeuwse muren, en dankzij zijn rijke cultuur en gemeenschapsleven, wordt het een stad van studenten en gepensioneerden genoemd, mekka van violisten, een stad in een zee van bossen, of Zuid-Boheems Athene. Al vanaf deze periode is Písek een trendy vakantieoord en favoriete bestemming voor toeristen geworden.

 

In 1918 werd een onafhankelijke Tsjechoslowaakse Republiek begin 14 oktober in Písek uitgeroepen.

 

Na de Tweede Wereldoorlog werd het gezicht van de periferie van de stad veranderd door nieuw gebouwde fabrieken en nieuwe woonwijken. Gelukkig heeft zelfs de bouwperiode tijdens het socialisme de zware industrie niet naar Písek gebracht en daarom heeft dit juweel aan de rivier de Otava zijn historische en vredige sfeer behouden.

 

Eén van de langrijkste bezienswaardigheden van Písek is de oude stenen brug over de Otava. Het is de oudste stenen brug van Europa die nog volledig intact is. De beide oevers langs de Otava werden volledig heraangelegd en nodigen uit tot een wandeling langs de rivier tot aan het pittoreske centrum van de stad.

 

Bezienswaardigheden

 

Stenen brug

 

De oudste nog bestaande brug in Bohemen werd in Písek over de rivier de Otava gebouwd door de bouwsmelterij Písek-Zvíkov in de tweede helft van de 13e eeuw.

 

De stenen brug van Písek is 110 m lang, 6,5 m breed en staat op 7 pilaren. Het werk van Povltava-graniet aan beide oevers werd oorspronkelijk beschermd door torens. Dit rijksmonument werd in augustus 2002 bedreigd door het zogenaamde duizendjarige water, toen de waterstroom 50 keer groter was dan normaal en alleen barokke beelden boven het oppervlak uitstaken.

 

>>> Adres : Svatotrojická <<<

 

Barok stadhuis

 

Het dominante kenmerk van het Grote Plein (Velké nám.) is een gebouw met twee verdiepingen en twee torens, gebouwd tussen 1740 en 1767. Het stadsbestuur verhuisde toen hierheen vanuit het toch al onbevredigende pand van het voormalige koninklijke kasteel. In het driehoekige timpaan van het stadhuis ziet men het embleem van de stad, daarboven beelden van gerechtigheid, macht en geduld en decoratieve vazen.

 

Het gebouw had oorspronkelijk, zoals de meeste huizen op het plein, een arcade. Die werd halverwege de 19e eeuw verwijderd. Aan de muur bij de toegangstrap naar de eerste verdieping, is er een origineel stadsembleem van de pestsculptuur op het Aleš-plein.

 

>>> Adres : Velké nám. <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page