top of page
Plasy.png

Plasy (*)

Regio (kraj) : Plzeň

District (okres) : Plzeň-sever
Coördinaten locatie : 49°56 N 13°24 O
GPS parking : Plzeňská 2
Website locatie : 
Plasy

weerbericht.png
pdf.png

De stad Plasy ligt 20 kilometer ten noorden van Plzeň, in de diverse vallei van de rivier Střela. Het centrum van deze historische stad bestaat uit de voormalige cisterciënzerabdij, tegenwoordig het Nationaal Cultureel Monument Plasy-klooster, een van de barokke parels van het noorden van Plzeň.

 

De stad telt ongeveer 2.700 inwoners.

 

Bezienswaardigheden

 

Klooster van Plasy

 

Het Plaský-klooster werd in 1144 gesticht in een schilderachtig landschap, 25 kilometer ten noorden van Plzeň, door de toenmalige prins Vladislav II. als de eerste koninklijke stichting onder cisterciënzer kloosters. Dankzij donaties en de eigen activiteiten van de monniken groeide het bezit van het klooster. Naast de voordelen voor de lijfeigene, leefde het klooster onder meer dankzij een netwerk van rechtbanken waar de cisterciënzers boerden of bestuurden. De bouwactiviteit op het gebied van het klooster ontwikkelde zich ook veelbelovend, de houten tijdelijke gebouwen werden geleidelijk vervangen door stenen gebouwen.

 

Het Plaský-klooster ontsnapte niet aan de gebeurtenissen in de oorlog, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog woonde het Rode Leger hier rechtstreeks. Nadat het leger was vertrokken, gebouwen en land aan verschillende instellingen waren toegewezen, werd het meubilair verdeeld, verkocht en gestolen.

 

Het voormalige klooster en de graanschuur werden gebruikt door de staat, andere delen werden verhuurd. De bibliotheek werd verplaatst van het klooster naar de prelatuur (kasteel). De ergste ingreep was de bouw van een schuilkelder onder het gebouw zelf in 1963.

 

>>> Adres : Plzeňská 2 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page