top of page
Ploskovice.png

Ploskovice (***)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem
District (okres) : Litoměřice
Coördinaten locatie : 50°33 N 14°12 O
GPS parking : Zámek Ploskovice
Website locatie :
Ploskovice

weerbericht.png

Ploskovice is een dorp en gemeente in het district Litoměřice in de regio Ústí nad Labem. De gemeente heeft een oppervlakte van 8,41 vierkante kilometer en heeft een bevolking van ongeveer 400 personen.

Ploskovice ligt ongeveer 7 kilometer ten noordoosten van Litoměřice, 16 km ten zuidoosten van Ústí nad Labem en 55 km ten noorden van Praag.

 

De belangrijkste bezienswaardigheid is het kasteel van Ploskovice dat een enorme betekenis had en heeft voor de gemeente.

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Ploskovice

In 1436 wordt Ploskovice vermeld als gemeente met een versterkt fort. Waarschijnlijk werd het fort in de jaren 1545-1575 meerdere keren gerestaureerd tot een renaissancistisch kasteel. Over deze reconstructie is echter niets bekend.

 

In november 1918 werd het kasteel bezet door de zogenaamde Bürgerwehr van Litoměřice in een poging om het grensgebied los te maken van het pas geboren Tsjechoslowakije. Het gebouw was toen verwoest. Landgoed Ploskovice werd geconfisqueerd en veranderd in een staatsboerderij. Het kasteel werd later herbouwd als de zomerresidentie van de minister van Buitenlandse Zaken.

 

In 1919 werd een Tsjechische school opgericht in het oostelijke paviljoen, omdat een sterke Tsjechische minderheid in het Ploskovice-gebied bleef. Na de gebeurtenissen in München in oktober 1938 werden het grensgebied van de Republiek en daarmee Ploskovice bezet door Duitse troepen en werd een nationale politieke school opgericht voor het hele Sudetenland. Tijdens deze periode vonden er enkele veranderingen plaats in het kasteel en vooral in beide paviljoenen, die stenen buitentrappen kregen, ongepast in tegenstelling tot andere stucwerkarchitectuur, evenals nieuwe hoge daken met mansard ramen.

 

In 1945 keerde Ploskovice terug naar de staat. Aanvankelijk werden alle kasteelgebouwen gebruikt door de staatsboerderij, alleen het oostelijke paviljoen werd opnieuw gebruikt door de school. In 1952 werd het kasteel met een tuin en een park overgenomen door de autoriteiten voor het behoud van het erfgoed, en het hele pand werd geleidelijk herbouwd en culmineerde in de vroege jaren 1960, toen het gebouw werd opengesteld voor het publiek.

 

>>> Adres : Zámek <<<

>>> Website : Zámek Ploskovice <<<

 

Kasteelpark

Bij een bezoek aan het kasteel van Ploskovice, kan het kasteelpark met een oppervlakte van acht hectare niet over het hoofd worden gezien. Het basisconcept ontstond na 1720. De genereuze oplossing is de axiale oplossing van het entreepaviljoen via de vestibule van het kasteel, het achtertuinpark met een vijver en populierenbaan naar de Maria sculpturale groep op het huidige treinstation. Het concept werd behouden in de latere wijzigingen die het park in de loop van de tijd doormaakte.

 

Het huidige uiterlijk van het park dateert van 1850-1853, toen het kasteel werd aangepast in de rococo-stijl.

De tuin heeft vier terrassen. De tweede graad uit het noorden, die ook het hoogste en belangrijkste terras is, fungeert als een natuurlijke formatie. In feite is het een metselwerkgebouw, met onder meer de grondgrotten onder het kasteel en wijnkelders in delen onder de arcade. Het kasteel met aangrenzende arcades verdeelt vervolgens de tuin in bovenste en onderste. Beide delen worden gedomineerd door twee elliptische fonteinen met figuurlijke fonteinen in het midden van brede hoofdwegen. Ook waardevol zijn steengoed tuinaccessoires in het hele kasteelpark, vooral de marmeren fonteinen op het terras achter het kasteel, vazen ​​en een bowlingbaan in de buurt van de westelijke ommuring van het park.

 

>>> Adres : Zámek <<<

pdf.png
pdf.png
pdf.png
bottom of page