top of page

Pluhův Žďár (*)

Regio (kraj) : Zuid-Bohemen

District (okres) : Jindřichův Hradec
Coördinaten locatie : 49°13 N 14°53 O
GPS parking : Centrum
Website locatie : 
Pluhův Žďár

Pluhův Žďár.gif
weerbericht.png
pdf.png

Pluhův Žďár is een dorp in  het district Jindřichův Hradec in de  Zuid-Boheemse regio. Er wonen ongeveer 600 inwoners.

 

De eerste vermelding van het dorp, of beter gezegd van het fort - het huidige kasteel in het midden van het dorp - dateert uit 1267. De eigenaar was Pluh van Rabštejn, die een ambtenaar was van Oldřich van Hradec. Het grondgebied werd hem als leengoed gegeven als onderdeel van de voortdurende kolonisatie.

Tot de 15e eeuw was het fort (en daarmee het hele dorp) eigendom van de Pluhs van Žďár. Vandaar de naam van het dorp.

 

In 1802 brandde het landhuis af en daarmee het grootste deel van het dorp.

 

Bezienswaardigheden

 

Kasteel van Pluhův Žďár

 

Het kasteel, een voormalig middeleeuws fort, staat in het centrum van het dorp, naast de kerk met de begraafplaats. Het is een cultureel monument, dat ook op de lijst van meest bedreigde monumenten staat.

De eerste vermelding van het fort stamt uit 1267.

 

Aan het einde van de 16e eeuw werden verschillende wijzigingen aangebracht, zoals de vleugel van de arcades bij de ingang van de gehele begane grond en sgraffito-pleister. In die periode is er een trap naar de eerste verdieping gecreëerd samen met de aangrenzende voorgevel die door arcades wordt onderbroken als bij het entreegedeelte.

 

Later werden in het gebouw barokke kunststof geprofileerde deurkozijnen en deurbladen gemaakt. In de 19e eeuw werden de plafonds in de zuidvleugel vervangen en werden scheidingswanden aangebracht. De kluizen zijn waarschijnlijk om statische redenen afgebroken.

 

De 20e eeuw bracht geen noemenswaardige wijzigingen meer in de indeling van het gebouw. De laatste reparaties in het gebouw vonden plaats in 1929, toen een nieuwe dakbedekking werd gelegd en het gebouw werd aangepast aan de toenmalige woningnorm.

 

>>> Adres : Pluhův Žďár 1 <<<

 

pdf.png
pdf.png
bottom of page