top of page
Podbořany.png

Podbořany (*)

Regio (kraj) : Ústí nad Labem

District (okres) : Louny
Coördinaten locatie : 50°14 N 13°25 O
GPS parking : Dukelská
Website locatie : 
Podbořany

weerbericht.png
pdf.png

Podbořany is een stad in de regio Ústí nad Labem, en maakt deel uit van het district Louny. Podbořany telt ongeveer 6.500 inwoners.

 

Tot 1945 was Podbořany een plaats met een overwegend Duitstalige bevolking. Meteen na de bevrijding van de stad begonnen allen die de stad haastig moesten verlaten op basis van de dictatuur van München in 1938 hier terug te keren. Anderen die van plan waren zich hier definitief te vestigen, gingen met hen mee. Het was toen al bekend dat de nieuwe bewoners van het district ook de Wolhynische Tsjechen zouden zijn.

 

Bezienswaardigheden

 

kostel sv. Petra a Pavla

 

Op de plek van de oorspronkelijke gotische kerk, die in 1599 afgebrand is, werd in 1781 een nieuwe kerk gebouwd in laatbarokke stijl. De laatste renovatie van de kerk vond plaats in 2007.

De kerk van St. Peter en Paul is een gebouw met één schip dat eindigt in een driehoekige pastorie. Aan de noordkant vindt men de sacristie. In de gevel van de kerk, aan de westkant, staat een prismatische toren. Dit is ook de hoofdingang van de kerk. De gevel van het schip is verdeeld door pilasters. Het interieur van de kerk stamt uit de tweede helft van de 18e eeuw. Op het hoofdaltaar hangt een schilderij uit de twintigste eeuw. De stenen doopkapel is originele barok. De preekstoel is versierd met beschilderde vullingen.

 

>>> Adres : Na Kopci 174 <<<

 

Voormalig gemeentehuis

 

Van de oudere gebouwen van de stad Podbořany, is het barokke gebouw van het voormalige stadhuis in Dukelská ulice een goed bewaard monument uit 1751 met een mansardedak en een torentje.

 

Tegenwoordig is hier een museum ondergebracht.

 

>>> Adres : Dukelská ulice <<<

pdf.png
pdf.png
bottom of page